ČEZ Slovensko predáva portfólio firemných zákazníkov. Prevezme ich SPP

9. 3. 2021

Česká skupina ČEZ končí na Slovensku s dodávkou elektriny a plynu pre firemných zákazníkov. Niekoľko tisíc odberateľov v dôsledku zmeny stratégie prevezme štátna spoločnosť SPP. Hodnota transakcie nebola zverejnená. Na Slovensku bude ČEZ rozvíjať spoločný podnik s SPP zameraný na energetické služby. 

Zdroj: Freepik

Od 1. apríla 2021 prevezme Slovenský plynárenský priemysel (SPP) všetkých odberateľov elektriny a plynu spoločnosti ČEZ Slovensko v segmente malých a stredných podnikov aj veľkoodberu. „Už pred niekoľkými rokmi sme sa aktívne prestali sústrediť na predaj elektriny a plynu zákazníkom. Portfólio domácností sme predali už v roku 2017 a teraz predávame aj zvyšnú časť. Ide o niekoľko tisíc firemných zákazníkov,“ vysvetlil dôvody pre informačný portál energoklub.sk Roman Gazdík, hovorca Skupiny ČEZ.

Hodnota transakcie medzi firmami nebola zverejnená. „Po vzájomnej dohode s protistranou nekomentujeme cenu, ale zodpovedá podobným transakciám na trhu,“ informoval Gazdík.

Prevzatie portfólia medzi firmami SPP a ČEZ už stihol schváliť aj Protimonopolný úrad SR.

Zmena stratégie ČEZ na Slovensku

V oblasti dodávky elektriny pôsobí dcéra skupiny ČEZ na Slovensku už od roku 2007. O tri roky neskôr spoločnosť začala dodávať aj plyn. Popri RWE Gas Slovensko (v súčasnosti innogy Slovensko, pozn. red.) patrila k najdynamickejšie sa rozvíjajúcim dodávateľom v segmente domácností, no prísna vecná a cenová regulácia v oblasti dodávky zraniteľným odberateľom postupne menila ciele aj stratégiu na Slovensku. Výsledkom bol v roku 2017 odpredaj portfólia zhruba 50-tisíc zákazníkov z radov domácností spoločnosti Východoslovenská energetika.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať