Česi pripravili zákon pre akceleráciu rozvoja OZE

4. 7. 2024

Tri české ministerstvá spoločne pripravili legislatívu, ktorá má stanoviť postup pre vymedzovanie akceleračných zón, zatiaľ pre fotovoltiku a vietor. Zjednocuje a urýchľuje povoľovacie konania pre projekty OZE v týchto zónach vrátane výstavby potrebnej infraštruktúry a akumulačných zariadení.

Zdroj: Freepik

Hlavným účelom návrhu nového českého zákona je urýchlenie využívania energie z obnoviteľných zdrojov (OZE), najmä prostredníctvom vymedzenia oblastí pre urýchlenie využívania OZE, v ktorých budú zámery pre využitie energie z OZE povoľované v zjednodušenom procesnom režime.

Návrh zákona vypracovalo Ministerstvo priemyslu a obchodu (MPO) spolu s rezortom životného prostredia a rezortom pre miestny rozvoj. Tento týždeň ho predložili do medzirezortného pripomienkového konania. Legislatívny návrh nadväzuje na uznesenie vlády z apríla tohto roka, v ktorom ministri schválili postup vymedzovania akceleračných zón pre OZE.

V súlade s textom európskej smernice (tzv. RED3) by povoľovacie procesy v týchto zónach nemali trvať dlhšie ako 1 rok. Smernica umožňuje limitovať akceleračné zóny len pre určité technológie, čo však musí odôvodniť. V Česku sa rozhodli týmto spôsobom nateraz podporiť solárne a veterné elektrárne, pretože u týchto zdrojov sa predpokladá do roku 2030 najväčší nárast inštalovaného výkonu.

„Pôjde predovšetkým o oblasti s vysokým potenciálom generovať elektrinu s minimálnym negatívnym dopadom na životné prostredie ako sú bývalé priemyselné zóny, brownfieldy alebo bane,“ uviedol minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela.

„Vďaka akceleračným zónam budú hlavné problémy s povoľovaním vyriešené ešte pred tým, ako sa firmy a obce dohodnú na umiestnení veterných alebo fotovoltických elektrární v konkrétnom mieste,“ poznamenal český minister životného prostredia Petr Hladík, podľa ktorého majú nové pravidlá rešpektovať energetické potreby aj záujmy miestnych obyvateľov a krajinný ráz.

MPO okrem iného upozornilo, že tri štvrtiny súčasného inštalovaného výkonu veterných elektrární (340 MWe) sa vybudoval ešte pred rokom 2012. Navyše bola výstavba koncentrovaná len do štyroch krajov - Karlovarského, Ústeckého, Libereckého a Olomouckého.

Koordinácia na všetkých úrovniach

Urýchlený rozvoj v týchto zónach sa okrem samotných zdrojov bude týkať aj potrebnej infraštruktúry a akumulačných zariadení. Ministerstvá navrhli, aby sa akceleračné zóny vymedzovali na všetkých troch územnoplánovacích úrovniach, teda na základe územných plánov obcí, zásad územného rozvoja krajov aj v celoštátnych plánoch.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať