Ceny za dodávku elektriny idú hore až o takmer 30 %

2. 12. 2019

ÚRSO už schválil nové maximálne ceny najväčším dodávateľom elektriny. Rast cien u domácností je výrazný, reálny priestor pre úspory veľmi obmedzený. Neznámymi parametrami zostávajú viaceré regulované tarify.

Zdroj: Freepik

Odberatelia sa budúci rok musia pripraviť na zásadné zvýšenie cien elektriny. Podľa schválených cien pre najväčších dodávateľov na trhu, ktorými sú ZSE Energia, Stredoslovenská energetika, Východoslovenská energetika a Slovenský plynárenský priemysel, sa zvýšenie cien u domácností môže vyšplhať až na 28 %.

Hlavným dôvodom je rast ceny komodity na veľkoobchodných trhoch. Aritmetický priemer denných cien zverejnených burzou PXE, ktorý regulátor zohľadňuje v cenovom vzorci, stúpol medziročne o 28,1 %.

ZDE: Domácnosti majú len homeopatické možnosti ako ušetriť

Keďže ÚRSO schvaľuje dodávateľom maximálny strop cien, dodávatelia ich môžu podliezť nižšími cenníkmi a individuálnymi ponukami a zľavami, napríklad pri dodávke elektriny a plynu od toho istého dodávateľa. Priestor pre úspory je však veľmi obmedzený.

„Je smutným paradoxom, že práve kvôli spôsobu, akým je na Slovensku nastavená plošná regulácia ako taká (cenová i vecná), domácnosti nemajú takmer žiadne, v lepšom prípade len homeopatické možnosti ako ušetriť,“ uviedol pre informačný portál energoklub.sk predseda Združenia dodávateľov energií (ZDE) Michal Hudec. „V tomto modeli je debata o zmysluplnom znížení nákladu na zabezpečenie elektriny na základe úpravy obchodných zmluvných vzťahov (zmena dodávateľa) akademická.“

Za jediný spôsob ako reálne ušetriť považuje zásadné zníženie vlastnej spotreby.

„Má to však viacero háčikov: opatrenia v oblasti energetickej efektívnosti dávajú zmysel aj v mnohých domácnostiach, avšak samotní odberatelia v domácnostiach nie vždy disponujú voľnými finančnými prostriedkami na takúto úvodnú investíciu - napr. zateplenie, výmena systému kúrenia za efektívnejší, nákup elektrospotrebičov vo vyššej energetickej triede, optimalizácia osvetlenia a podobne. Tým druhým príkladom sú domácnosti, kde priestor na zvyšovanie energetickej efektívnosti už veľmi neexistuje a v takomto prípade možno dosiahnuť úsporu len cez obmedzenie spotreby, čo ale môže de facto znamenať zníženie životného štandardu, ktoré želaným cieľom nie je,“ vysvetlil Michal Hudec.

Šéf združenia dodávateľov preto dôrazne apeluje na „zrušenie nadbytočnej vecnej regulácie a zásadné prehodnotenie a zúženie cenovej regulácie tak, aby mali nárok na cenovo regulovaný produkt len tie kategórie odberateľov, ktoré ochranu preukázateľne a na základe dohodnutých kvalifikačných kritérií potrebujú“.

V súvislosti s cenami komodity, ktoré ÚRSO zohľadňuje u domácností (a malých podnikov s ročnou spotrebou do 30 MWh) Michal Hudec poukázal na paradox súčasne uplatňovanej regulácie, ktorým je v podstate nadiktovanie spôsobu, ako nakupovať elektrinu pre segment domácností, a to napríklad pre rok 2020 iba v prvých šiestich mesiacoch roka 2019, nie skôr ani neskôr. „Už iba rečníckou otázkou dnes môže byť, prečo ľubovoľný dodávateľ nemohol nakúpiť elektrinu na veľkoobchodnom trhu s fyzickou dodávkou v roku 2020 napríklad už v roku 2018 príp. 2017, kedy boli ceny podstatne nižšie? Na veľkoobchodnom trhu sú nákupy s fyzickou dodávkou v nadchádzajúcich viacerých rokoch úplne štandardným produktom,“ dodal.

Ceny hlavných dodávateľov

A ako vyzerá vývoj cien u hlavných dodávateľov na Slovensku? U najväčšieho dodávateľa elektriny na Slovensku spoločnosti ZSE Energia predstavuje nárast variabilných cien za dodávku v priemere od 20 do 28 % oproti tomuto roku. Domácnostiam, ktorým dodáva elektrinu  Stredoslovenská energetika sa v závislosti od konkrétnej sadzby zvýšia ceny medziročne od 18 do 28 %. Odberateľom VSE z radov domácností sa v priemere zvýšia ceny o 23 %. Domácnosti, ktoré odoberajú elektrinu od SPP, by mali podľa vyhodnotenia v odôvodnení cenového rozhodnutia zaplatiť o 24 až 28 % viac.

Fixná mesačná platba za odberné miesto zostáva na úrovni 75 centov.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať