Ceny emisných povoleniek vytlačili špekulanti do rekordných výšok

18. 2. 2021

Rastúci trend pokračuje. Emisné povolenky tlačia smerom nahor aj burzové ceny elektriny. V závere minulého týždňa pokorila cena za jednu tonu CO2 historickú hranicu 40 EUR. Okrem fundamentálnych faktorov mali na tento vývoj vplyv aj špekulanti. Dlhodobé smerovanie trhu ale podľa experta Jána Pištu neovplyvnia. 

Zdroj: Freepik

Od polovice vlaňajšieho decembra až do februára 2021 mali aukcie emisných povoleniek prestávku. Prebytok emisných kvót na trhu ale netlačil ich cenu smerom nadol. Vlastníci emisných kvót si ich prevažne preniesli do ďalšieho regulačného obdobia. Cena kvót na aukčných platformách v posledných týždňoch vplyvom základných fundamentov rastie a nič nenasvedčuje tomu, že by sa v krátkodobom horizonte malo na tomto trende niečo meniť. „Klimatická politika EÚ bude ich cenu tlačiť aj naďalej nahor, takže dlhodobý trend je jednoznačne rastúci,” povedal pre portál energoklub.sk analytik Ján Pišta zo spoločnosti JPX.

Referenčná cena emisných povoleniek sa minulý týždeň dostala na historicky najvyššie úrovne. Vyústením postupného zdražovania bol štvrtok 11. februára 2021, kedy sa forwardový produkt s dodávkou v decembri 2021 obchodoval na platforme ICE za vyše 40 EUR za tonu CO2.. V pondelok (15. februára 2021) ráno sa predával za rekordných 40,64 EUR za tonu CO2..

Kam až cena povoleniek môže narásť bude závisieť od parametrov budúcich regulačných období a spôsobu, akým EÚ implementuje cieľ znížiť emisie skleníkových plynov v roku 2030 na 55 % hodnoty z roku 1990. „Zatiaľ v tom nie je jasno. Hovorí sa dokonca o zmene referenčnej spotreby, ktorou je zatiaľ stav z roku 1990. Návrh by mal byť známy v lete," poznamenal Pišta. Jeho zverejnenie pravdepodobne spôsobí prudší cenový pohyb.”

Fundamentálne rastový charakter na trhu s emisnými povolenkami pramení z previazanosti s cenami uhlia a zemného plynu. Dopyt po nákupe kvót tak ovplyvňuje momentálna potreba vyrábať elektrinu v uhoľných a paroplynových zdrojoch. Škrt cez rozpočet priemyselným podnikov spôsobilo, že bezplatný prídel povoleniek bol presunutý na letné mesiace.

Niektoré závody, ktoré pokrývali svoju spotrebu za rok 2020 týmto bezplatným prídelom, tak budú nútené nakupovať kvóty na spotovom trhu. Ochota podnikov nakupovať kvóty za súčasné ceny je otázka. „Niektoré podniky by si časť svojej potreby radi poistili už teraz, lenže 40 eur je pre ne príliš veľa, tak budú čakať, kým cena neklesne,” doplnil expert JPX. Neochota nakupovať pri týchto úrovniach a očakávané oteplenie budú tlačiť ceny povoleniek nadol.

Aký vplyv majú na trh špekulatívni investori?

Po obnovení aukcií emisných povoleniek v roku 2021 bolo na trhu možné pozorovať zvýšenú aktivitu špekulatívnych investorov. Zaujímavým faktorom boli tiež správy, že hedgeové fondy začali obchodovať s opciami na povolenky s nákupnou cenou 100 eur za tonu,“ uviedol Martin Kumpan zo spoločnosti Slovenské elektrárne – energetické služby. Šanca, že cena povoleniek sa môže vyšplhať do takýchto výšok podľa jeho názoru povzbudila trh. „Počas uplynulého týždňa sme nepozorovali žiadne zmeny prirodzených – fundamentálnych vplyvov a nárast spolu s dosiahnutím nových celkových maxím na úrovne okolo 40 eur za tonu pripisujeme potvrdeniu rastúcej trhovej nálady a špekulatívnym obchodom.“

Už dlhšie sa vedie polemika o tom, aký vplyv majú na ceny emisných kvót na špekulatívne stratégie investorov. V tomto kontexte spôsobila rozruch informácia agentúry Bloomberg, ktorá naznačovala možný budúci regulačný zásah zo strany EÚ. Brusel by údajne mohol po prvýkrát obmedzovať množstvo povoleniek držaných zo strany jedného subjektu.

Na správu zareagoval aj trh. Cena emisných povoleniek takmer okamžite zlacnela na úroveň 37,06 EUR za tonu, ale pokles sa ukázal byť iba krátkodobý. Európsky orgán pre cenné papiere a trhy (ESMA) poprel, že by uvažoval limitoch pre držanie emisných povoleniek.  

Hoci analytik Ján Pišta pripúšťa, že emisné kvóty sa považujú v investorských kruhoch za výnosný inštrument, dosah špekulantov sa preceňuje. „Špekulanti dlhodobý smer trhu nezvrátia ani neovplyvnia, ale v obdobiach nízkej likvidity dokážu vyvolať prudšie pohyby, tie sa však v krátkom čase zneutralizujú kvôli vyberaniu ziskov,” zdôraznil pre energoklub.sk. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať