Brusel urýchľuje povoľovanie OZE. Nové nariadenie chce schváliť expresne

14. 11. 2022

Povoľovacie procesy pri malých fotovoltikách a tepelných čerpadlách ako aj projekty modernizácie existujúcich OZE zariadení by mali dočasne prebiehať v zrýchlenom režime a v lehotách maximálne do troch mesiacov. Navrhuje to Európska komisia.

Zdroj: Freepik

V čase krízy s cenami energií a v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine sa čoraz častejšie navrhujú a schvaľujú opatrenia v extrémne krátkych lehotách na národnej i európskej úrovni. Hoci rokovania o revízii európskej smernice, ktorá má okrem iného urýchliť povoľovanie obnoviteľných zdrojov energie a zaviesť tzv. vhodné oblasti, prebiehajú už niekoľko mesiacov, Európska komisia sa rozhodla prísť s dočasným riešením. Minulú stredu predstavila nariadenie, ktorého cieľom je dosiahnuť prednosť nadradeného verejného záujmu pri budovaní a modernizácii niektorých OZE.

Pôvodne malo platiť jeden rok a do praxe sa mala zaviesť lehota trvania konaní do jedného mesiaca. Už po prvých dňoch a pripomienkach zo strany členských štátov sa však text mení. Zatiaľ však stále platí, že členské štáty by mali nové nariadenie schváliť na mimoriadnom rokovaní Rady EÚ budúci týždeň 24. novembra 2022.

Nové nariadenie sa prioritne vzťahuje na malé fotovoltické zdroje s inštalovaným výkonom do 50 kW, modernizáciu existujúcich OZE a na inštaláciu tepelných čerpadiel s výkonom do 12 kW, resp. do 50 kW u samospotrebiteľov.

Urýchlené povoľovanie sa má týkať len nových projektov a žiadostí, takže nijako pozitívne neovplyvní už začaté povoľovacie procesy na úradoch alebo u prevádzkovateľov sústav. Keďže nariadenie bude priamo aplikovateľné po zverejnení v Úradom vestníku, povoľujúce úrady aj prevádzkovatelia sústav sa na zmeny musia pripraviť v priebehu nasledujúcich týždňov.

Nadradený verejný záujem

Proces povoľovania podľa nového nariadenia sa má vzťahovať na administratívne povolenia na výstavbu, modernizáciu a prevádzku elektrární na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov vrátanie tepelných čerpadiel, zariadení na skladovanie energie umiestnené súčasne so zdrojom OZE a na aktíva nutné pre ich pripojenie do sústavy.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať