Aký je potenciál agregácie flexibility na úrovni maloodberateľov?

18. 5. 2021

Stredoslovenská distribučná (SSD) neplánuje obmedzovať agregovanú flexibilitu na napäťovej úrovni NN. Vo vybraných lokalitách by podľa distribútora mohlo jej využitie prispieť k efektívnejšiemu a lacnejšiemu riadeniu sústavy. Podmienkou je však zriadenie nezávislého agregátora a nastavenie kompenzačného mechanizmu.
Zdroj: Stredoslovenská distribučná, a.s.

Agregácia by mala priniesť rozvoj nových služieb v oblasti riadenia spotreby, flexibility, ako aj ponuky nových produktov pre poskytovanie podporných služieb. Potenciál flexibility v oblasti elektroenergetiky by mal výrazne narásť tiež na úrovni maloodberateľov. Aj to bol jeden z tematických okruhov, o ktorom minulý týždeň debatovali účastníci diskusného panelu eFocus s podtitulom "Agregovaná flexibilita – zmena paradigmy trhu s elektrinou".

O problematike agregovanej flexibility z pozície prevádzkovateľa regionálnej distribučnej sústavy rozprával Vladislav Jurík, ktorý je riaditeľom sekcie Regulácia v Stredoslovenskej distribučnej (SSD). Flexibilita by podľa neho mohla vo vybraných lokalitách priniesť zlepšenie možností riadenia sústavy. Špecificky na tých miestach, kde nie je dostatočná kapacita a vybudovanie nového vedenia je časovo a investične náročné. V týchto situáciách by bolo možné využiť užívateľa distribučnej sústavy, či už výrobcu alebo odberateľa, ktorý by zvýšenou výrobou alebo zníženým odberom vedel riadiť zaťaženie sústavy. „Tým by sa vytvorila kapacita, ktorú by sme vedeli poskytnúť a ponúknuť tým, ktorí sa chcú pripojiť a v konečnom dôsledku by sme možno aj zistili, že nemusíme investovať a zvládneme cez flexibilitu zabezpečiť požadovaný výkon v tejto lokalite aj bez nových vedení,“ zdôraznil Jurík.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať