Aktuálna spotreba elektriny klesá. Pozrite sa ako

23. 3. 2020

Útlm ekonomických aktivít sa už podpisuje pod nižšiu spotrebu elektriny. Potvrdzujú to údaje o zaťažení elektrizačnej sústavy na Slovensku.

Zdroj: Freepik

Výnimočné vládne opatrenia ako zatvorenie škôl a veľkej časti prevádzok, zákaz poskytovania väčšiny služieb, hromadný presun zamestnancov na tzv. home office, a tiež prerušenie výroby vo veľkých výrobných podnikov znižujú spotrebu elektriny na Slovensku aj celkovo v Európe.

Z dôvodu ekonomických opatrení a karantény napríklad v niektorých oblastiach Talianska kleslo minulý týždeň zaťaženie sústavy o viac než 20 %. Taktiež vo Francúzsku zaznamenali pokles spotreby oproti dlhodobému priemeru o 16 – 20 %. 

Už pred týždňom bývalý minister hospodárstva uviedol, že spotreba elektriny na Slovensku oproti bežnej prevádzke klesla asi o 4 %, do čoho ešte neboli započítané odstávky automobilových podnikov.

Priemerné denné zaťaženie elektrizačnej sústavy na Slovensku sa ku koncu minulého pracovného týždňa dostalo na víkendovú úroveň. V rovnakom období minulého roka sa zaťaženie pohybovalo okolo 3600 MW v pracovný deň a okolo 3200 MW v nedeľu. Vývoj priemerného zaťaženia v posledných týždňoch ukazuje nasledujúci graf.
Zdroj: SFÉRA, a.s. (údaje SEPS)

Zároveň treba dodať, že okrem mimoriadnych opatrení z dôvodu spomalenia šírenia nového koronavírusu mohla k minulotýždňovému zníženiu spotreby elektriny prispieť aj vyššia vonkajšia teplota. Vzhľadom na pretrvávajúce obmedzenia a tiež prerušenie výroby v štvrtej automobilke KIA je možné očakávať ďalšie zníženie spotreby aj v tomto týždni.

Zásadné zmeny v zaťažení potvrdzuje aj porovnanie jeho vývoja počas vybraného pracovného dňa (štvrtok) v predošlých týždňoch.

Zdroj: SFÉRA, a.s. (údaje SEPS)

Mohlo by vás zaujímať