Ako ekonomicky kompenzovať jalový výkon v sústave? Pomôcť má štúdia

26. 6. 2023

Výstupom pripravovanej analýzy spoločnosti SEPS má byť komplexné posúdenie možností, ako riešiť kompenzácie jalového výkonu v elektrizačnej sústave. Štúdia za 133 tisíc eur bez DPH, ktorá by mala byť hotová do konca roka, má zároveň zadefinovať hraničné hodnoty pretokov "jaloviny" z distribučných do prenosovej sústavy.

Zdroj: EPH

Pretoky jalovej elektriny z distribučnej do prenosovej sústavy sú rastúcim javom aj na Slovensku. Za problém sa považujú preto, lebo spôsobujú zvyšovanie napätia v elektrizačnej sústave. Na elimináciu tohto rastúceho javu využíva spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) spolu s trojicou prevádzkovateľov regionálnych distribučných sústav viacero nástrojov. Najviac exponovaným sú kompenzačné tlmivky.

K hlavným faktorom, ktoré prispievajú k intenzite pretokov jalového výkonu, patria väčšia mierna kabelizácie v nízkonapäťových a vysokonapäťových sústavách, zmena charakteru odberu elektriny koncových odberateľov alebo nárast decentralizovaných obnoviteľných zdrojov.

Zámerom je zadefinovať také hraničné hodnoty pretokov jalového elektrického výkonu, aby jeho kompenzácia v jednotlivých sústavách, distribučných alebo prenosovej, bola celospoločensky najekonomickejšia. K tomu má pomôcť spoločná analýza nákladov a prínosov, ktorý musí Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) predložiť do 31. decembra 2023 regulátorovi ÚRSO na základe zákona o energetike. Štúdiu musí SEPS ako prevádzkovateľ prenosovej sústavy aktualizovať každé regulačné obdobie.

Čítajte ďalej:

  • ktorá firma a za akých podmienok vypracuje predmetnú analýzu
  • prehľad kompenzačných tlmiviek SEPS v jednotlivých uzloch
  • ako koncepčné sú investície do tlmiviek a prečo môžu pomôcť OZE

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať