Aké zmeny čakajú pásmovú TPS v roku 2023?

4. 8. 2022

O skúsenostiach z implementácie pásmovej TPS, ale aj o uvažovaných zmenách do budúcnosti hovorili na nedávnej konferencii SPX zástupcovia spoločnosti OKTE.

Zdroj: Freepik

V roku 2022 sa stal realitou systém pásmovej tarify za prevádzkovanie systému (TPS), ktorý finančne odbremenil najväčšie priemyselné podniky na Slovensku. Samotnému zavedeniu pásmovej TPS predchádzali niekoľkomesačné intenzívne rokovania o tom, akým spôsobom dôjde k jeho implementácii medzi spoločnosťou OKTE a Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Výsledkom bol napokon kompromis o troch tarifných pásmach.

Od 1. januára 2022 sú odberné miesta rozdelené podľa koncovej spotreby za predchádzajúci rok. Prvé pásmo je koncovú spotrebu do 1 GWh. Výšku sadzby určil ÚRSO na úroveň 15,9 EUR/MWh. Pre druhé pásmo s intervalom spotreby od 1 GWh do 100 GWh sa uplatňuje TPS vo výške 11,9 EUR/MWh, vďaka čomu odberné miesta ušetria 25 % v porovnaní so základnou sadzbou. Do tretieho pásma sú zaradené energeticky náročné podniky so spotrebou viac ako 100 GWh za rok, ktorým sa účtuje TPS vo výške 1,1870 EUR/MWh, čo je zľava o takmer 93 %. 

Uvažované zmeny v pásmovej TPS v roku 2023

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať