Aké sú mesačné náklady na zelenú elektrinu? ÚRSO odkrýva karty

26. 3. 2021

Regulačný úrad začal na mesačnej báze informovať verejnosť o tom, koľko prispievajú odberatelia vo svojich účtoch na tarifu za prevádzkovanie systému, v ktorej sa odrážajú náklady na výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. 

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) chce zvýšiť transparentnosť verejných informácií o nákladoch na podporu zelenej elektriny na Slovensku. Obnoviteľné zdroje energie, ale tiež kogenerácia elektriny a tepla, či spaľovanie domáceho hnedého uhlia sa dotujú prostredníctvom tarify za prevádzkovanie systému (TPS). V koncových cenách elektriny má TPS významný podiel. Úrad sa preto rozhodol na mesačnej báze oboznamovať odbornú, ako aj laickú verejnosť o tom, koľko financií smeruje v skutočnosti na túto podporu.

O stave bilancie nákladov a výnosov v systéme podpory elektriny z OZE a VÚ KVET v zásade rozhodujú dva parametre, ktoré ÚRSO monitoruje a kvantifikuje dopad ich vývoja. Prvým je predpokladaná koncová spotreba elektriny na Slovensku. Druhým je predpokladaná priemerná cena elektriny na krátkodobom trhu s elektrinou, ktorý prevádzkuje firma OKTE.

Juris: Prejav zodpovednosti voči odberateľom

Aktualizácia nákladov a výnosov bude zverejňovaná mesačne. „Pravidelné informovanie verejnosti o tom, ako sa vyvíja objem finančných zdrojov na podporu výroby elektriny z OZE a VÚ KVET, či sú tam prebytky financií, alebo naopak ich nedostatok, považujem za prejav zodpovednosti voči všetkým slovenským odberateľom elektriny. Takáto pravidelná aktualizácia zároveň posilní stabilitu celého systému podpory a umožní úradu pružne reagovať na prípadnú potrebu zmeny parametrov TPS,“ vysvetlil predseda ÚRSO Andrej Juris.

ÚRSO stanovil od 1. januára 2021 výšku TPS na úroveň 23,7405 eur/MWh. Rozhodnutie platí až do konca piateho regulačného obdobia, teda fakticky do 31. decembra 2022. V závere minulého roka ale Andrej Juris naznačil, že hodnota TPS nie je "vytesaná do kameňa" a nevylúčil jej úpravu už v priebehu tohto kalendárneho roka. Vyhodnocovanie kľúčových parametrov chce úrad uskutočňovať na kvartálnej báze a v prípade potreby aj reagovať.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať