Agregátor flexibility. Ako uchopí legislatíva nový subjekt na trhu?

6. 8. 2021

Rezort hospodárstva pracuje na vymedzení agregátora flexibility. Povinnosti aj práva nového účastníka na trhu s elektrinou určí novela zákona o energetike.

Zdroj: Freepik

Koncept agregátora flexibility nie je v rámci legislatívy EÚ úplnou novinkou. Tento termín zaviedla v roku 2012 smernica o energetickej efektívnosti. Vtedy sa však plnohodnotnej transpozície do slovenských zákonov nedočkal. Zimný energetický balíček následne priniesol smernicu o spoločných pravidlách pre vnútorný trh s elektrinou, ktorá cielene vytvára podmienky pre uvoľnenie potenciálu agregácie najmä na strane odberu. Štáty EÚ sú povinné vytvoriť taký regulačný rámec, ktorý dá zelenú agregácii flexibility na všetkých organizovaných trhoch s elektrinou spolu s výrobcami vrátane trhu s podpornými službami.

V právnej úprave SR bude agregácia flexibility a súvisiace pojmy vymedzené v pripravovanej novele zákona o energetike, na ktorej paragrafovom znení momentálne pracuje Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Legislatívci musia napríklad zadefinovať, akým spôsobom bude môcť agregátor vykonávať svoju činnosť. V tomto kontexte MH uvažuje o dvoch alternatívach. 

Bude činnosť agregátora podliehať povoleniu na dodávku elektrinu?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať