ACER sa stále snaží pochopiť slovenský G-komponent

10. 9. 2019

Výrobcovia elektriny z OZE žiadali európsku agentúru o pomoc pri zosúladení domácej legislatívy ohľadom G-komponentu s novým nariadením o vnútornom trhu. Odpoveď z Ľubľany ich veľmi nepoteší.

Päť združení výrobcov energie zo slnka, vody a bioplynu poslalo začiatkom augusta list Európskej agentúre pre spoluprácu energetických regulátorov (ACER). Upozorňujú v ňom na neutíchajúcu diskusiu ohľadom poplatku za prístup do sústavy (tzv. G-komponent), ktorého aplikácia je podľa nich v rozpore so schváleným nariadením EÚ o vnútornom trhu s elektrinou 2019/943.

Vo svojom liste najprv asociácie poukázali na spustenie konania EU Pilot, ktoré iniciovali ešte v marci 2016 a dosiaľ nebolo na úrovni Európskej komisie ukončené. Tiež pripomenuli rozhodnutie Ústavného súdu z júna 2016, ktorým sa zrušila časť cenovej vyhlášky ÚRSO a úspešné výsledky v sporoch viacerých výrobcov na okresných aj krajských súdoch na Slovensku. Na základe súdnych rozhodnutí vrátili zaplatené platby niektorým výrobcom Stredoslovenská distribučná aj Východoslovenská distribučná. Zásadné slovo však bude mať Najvyšší súd, keďže tam smerujú všetky dovolania. Jeho rozhodnutie sa očakáva približne v novembri.

Od budúceho roka sa majú v praxi uplatňovať ustanovenia nového nariadenia EÚ. Tým podľa väčšiny účastníkov na trhu nezodpovedá súčasná slovenská sekundárna legislatíva ÚRSO. Regulátor sa však vo svojom návrhu novely cenovej vyhlášky 18/2017 predmetným úpravám vôbec nevenoval, na čo reagovali desiatky slovenských firiem a asociácií vo svojich pripomienkach.

„Vzhľadom na roky bezprecedentného nelegálneho status quo, bez akéhokoľvek riešenia alebo doterajšieho pokroku v tejto oblasti na národnej ako aj európskej úrovni, sme veľmi znepokojení tým, ako bude Slovenská republika v nadchádzajúcej budúcnosti nariadenie riešiť,“ píše sa v liste pre ACER.

Slovenské združenia zároveň požiadali agentúru, aby sa vo svojej správe o najlepších postupoch, ktorú má predložiť do 5. októbra 2019, venovala aj nastolenému problému u nás a priniesla detailnejšie odporúčania.

Ako to vidí ACER?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať