Skrátenie indexačného obdobia na rok 2025? O čom uvažuje ÚRSO v cenovej vyhláške o elektrine

19. 4. 2024

Referenčný index pre výpočet regulovaných cien za dodávku elektriny pre zraniteľných odberateľov v roku 2025 sa bude s najväčšou pravdepodobnosťou meniť. Regulačný úrad v pracovnom návrhu cenovej vyhlášky navrhuje jeho skrátenie oproti súčasne platnému obdobiu. V hre sú aj ďalšie súvisiace zmeny.

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) finalizuje prípravu cenových vyhlášok v elektronergetike a plynárenstve. Novelizáciu sekundárnej legislatívy oznámil ÚRSO vlani v decembri s tým, že zmeny sa okrem iného dotknú aj rozsahu cenovej regulácie, vrátane ceny elektriny, ktorá vstupuje do výpočtu maximálnej ceny za dodávku pre zraniteľných odberateľov. Verejnosť sa mohla v rámci predbežných informácií zapojiť do legislatívneho procesu zasielaním svojich podnetov. Začiatok riadneho medzirezortného pripomienkového konania v prípade oboch vyhlášok avizoval ÚRSO na marec, ale doposiaľ sa tak nestalo.

V tomto a ďalších textoch prinesieme zhrnutie vybraných zmien, na ktorými uvažuje regulačný úrad. Vyplývajú z pracovnej verzie vyhlášky ÚRSO, ktorú má informačný portál energoklub.sk k dispozícii. 

Kľúčový parameter, ktorý vstupuje do výpočtu regulovaných cien za dodávku elektriny, je priemerná cena komodity na pražskej burze PXE. Pre rok 2025 sa podľa aktuálne stále platnej vyhlášky zohľadňuje obdobie od 1. októbra 2023 do 30. septembra 2024. Za predpokladu, že by nedošlo k prepísaniu vyhlášok zo strany regulátora, tento index by sa aplikoval aj na ďalšie roky prebiehajúceho regulačného obdobia, teda až do konca roku 2027. 

Zmeny však predseda ÚRSO avizoval už vlani. „Súčasné referenčné obdobia považujem za nešťastné. Nastavovali sa so zámerom sanovať okamžitú situáciu a prebiehalo to chaoticky bez detailnej analýzy, ako sa to prejaví v cenách do budúcnosti,“ osvetlil svoj zámer v minuloročnom rozhovore pre energoklub.sk Jozef Holjenčík. „Malo by ísť o kombináciu referenčných rámcov, ale zohľadňovať by sa mali aj výrobné náklady,“ doplnil Holjenčík. 

Čo vyplýva z pracovného návrhu vyhlášky ÚRSO?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať