Čo prinesú nové pravidlá pre pripájanie do sústavy?

29. 4. 2024

Doručenie úplnej žiadosti prevádzkovateľovi sústavy, rezervovanie požadovanej kapacity v sústave a splnenie obchodných a technických podmienok stanovených distribútorom, resp. SEPS. To sú tri kľúčové podmienky, podľa ktorých by sa malo postupovať pri pripájaní zariadení do sústavy podľa nových pravidiel ÚRSO.
Zdroj: Freepik

Od začiatku júla by mali platiť nové pravidlá trhu s elektrinou. Regulačný úrad zmenu vyhlášky avizoval v súvislosti s úpravami zákona o regulácii, ktoré poslanci NR SR posunuli do druhého čítania, pozastavením procesu vydania sekundárneho predpisu o pravidlách pripájania zariadení do sústavy a tiež aktuálnym vývojom na trhu.

Podľa zákona o energetike mal do 1. októbra 2023 Úrad pred reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vydať vyhlášku stanovujúcu podmienky pripojenia a postup prevádzkovateľa sústavy pri pripojení elektroenergetických zariadení a odberných elektrických zariadení do sústavy. Dosiaľ sa tak nestalo. Staronový šéf úradu Jozef Holjenčík rozbehnutý legislatívny proces koncom roka pozastavil.

Portál energoklub.sk má k dispozícii pracovný návrh zmien vo výške o pravidlách trhu s elektrinou. Na jeho základe sme pripravili prehľad hlavných úprav v regulačnej vyhláške vo veci postupov pri pripájaní do distribučnej alebo prenosovej sústavy.

Žiadosť a jej posudzovanie

ÚRSO navrhuje tri základné podmienky pripojenia odberného elektrického zariadenia alebo elektroenergetického zariadenia do sústavy (s výnimkou malého zdroja): doručenie úplnej žiadosti prevádzkovateľovi sústavy, rezervovanie požadovanej kapacity prevádzkovateľom a splnenie jeho obchodných a technických podmienok.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať