NKÚ si posvietil na účtovníctvo niektorých úradov vrátane ÚRSO

8. 11. 2023

Najvyšší kontrolný úrad zistil viaceré nedostatky pri vykazovaní majetku a záväzkov v účtovných závierkach subjektov verejnej správy. Medzi kontrolovanými boli aj ÚRSO a ÚJD. Energetický regulátor napríklad pozabudol v majetku zaevidovať prípojku plynu a tepla. Pozreli sme sa bližšie na niektoré zistenia.

Zdroj: wayhomestudio on Freepik

V rámci finančnej kontroly, ktorá nadväzovala na zistenia z predošlej akcie na vybraných rezortoch, sa Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) pozrel na účtovníctvo šiestich úradov: Kancelária Súdnej rady SR, Kancelária Najvyššieho súdu SR, Protimonopolný úrad SR, Úrad pre verejné obstarávanie, Úrad jadrového dozoru SR a Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Predmetom kontroly boli roky 2019 až 2021 a súvisiace obdobia.

NKÚ vo svojej správe uviedol, že identifikované riziká - neobjektívne vykazovanie hodnoty dlhodobého hmotného majetku, pohľadávok a rezerv v individuálnych účtovných závierkach, či nedostatky pri správe a nakladaní s majetkom štátu boli potvrdené.

Kontroly odhalili spolu 75 porušení všeobecne záväzných právnych predpisov, z toho na Najvyššom súde 15 porušení, v Súdnej rade 7 porušení, na Úrade jadrového dozoru 7 porušení, na Protimonopolnom úrade 12 porušení, na Úrade pre reguláciu sieťových odvetví 15 porušení a na Úrade pre verejné obstarávanie najviac, až 19 porušení. Závažnosť porušení si však nevyžadovala ich odstúpenie na ďalšie konanie iným orgánom. NKÚ im preto navrhol spolu 42 odporúčaní.

Porušenia u energetického regulátora

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať