Zvažujete kúpu elektrického auta? Štát oznámil podmienky dotácie

18. 11. 2019

Väčší balík peňazí, ale aj viac papierovačiek. Prvé žiadosti o príspevok na nákup elektrických áut a plug-in hybridov budú môcť záujemcovia podať 17. decembra.
Zdroj: Archív MJ

Ministerstvo hospodárstva SR (MH SR) v pondelok zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na nákup elektromobilov a plug-in hybridov. Prvé žiadosti bude možné podávať mesiac po publikovaní výzvy, t. j. od 17. decembra 2019. Na tento účel sa vytvoril nový web www.chcemelektormobil.sk  Pokračovanie programu však nebude administrovať Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR, ale Slovenská energetická a inovačná agentúra (SIEA).

Väčšia dotácie, viac papierovačiek

To najpodstatnejšie už verejnosť poznala. Na nákup auta s čisto elektrickým pohonom bude možné získať príspevok 8 000 eur, v prípade plug-in hybridu dosiahne štátny príspevok 5 000 eur. Predmetom podpory sú nové vozidlá kategórie M1 (osobné) a N1 (ľahké úžitkové) vozidlá. Už pred zverejnením výzvy sa tiež vedelo o maximálnej obstarávacej cene vozidla, ktoré bola zadefinovaná na úroveň 50 000 eur vrátane DPH. Okruh žiadateľov rovnako nie je žiadnou novinkou. O dotáciu budú môcť požiadať fyzické osoby, podnikatelia alebo verejná správa. 

Termín ukončenia poskytovania dotácií nie je stanovený. Výzva, ktorej rozpočet predstavuje 5 miliónov eur, má byť podľa ministra Petra Žigu otvorená až dovtedy, kým sa nevyčerpá stanovený rozpočet. „Na cesty sa tak môže dostať až tisícka ďalších elektromobilov a plug-in hybridov," predpovedá. 

Rezort priznáva, že na rozdiel od pilotného programu, na ktorý boli využité prostriedky z Recyklačného fondu, pôjde tentoraz o podporu priamo zo štátneho rozpočtu. Žiadateľ síce získa väčší príspevok, ale jeho čerpanie bude aj výrazne administratívne náročnejšie.

Včasná registrácia zvyšuje šance 

MH SR očakáva zvýšený záujem. V snahe vyhnúť sa prvotnému náporu chce preto spustiť online registračný systém už 11. decembra 2019. Záujemcovia sa budú môcť zaregistrovať cez formulár na www.chcemelektromobil.sk. V nadväznosti na to im bude pridelený jedinečný kód a možnosť rezervácie výšky dotácie. Podať žiadosť oficiálne bude možné po 17. decembri 2019, o čom by mali byť všetci registrovaní žiadatelia notifikovaní. Rezort upozornil, že online registrácia bude možná iba počas pracovných dní, a síce v čase od 12:00 do 20:00.

Žiadosti, ktoré prešli procesom administratívneho overenia, budú vyhodnotené komisiou. Jedným z kritérií, ktoré môžu v procese schvaľovania zavážiť, je aj krátke zhodnotenie motivácie žiadateľa. Komisia by mala rozhodnúť o žiadosti najneskôr do 40 dní od podania. V prípade schválenej žiadosti bude žiadateľovi zaslaný návrh zmluvy o poskytnutí dotácie.

Úspešný žiadateľ bude mať 12 mesiacov na to, aby si vozidlo kúpil a následne mu štát refunduje dotáciu v stanovenej výške. Aby sa predišlo špekulantom, vozidlo bude musieť vlastniť minimálne dva roky - podobne ako v pilotnom programe. Nákup formou leasingu podmienky programu vyslovene zakazujú. Fyzické osoby a subjekty verejnej správy môžu získať podporu najviac na jedno vozidlo. Pokiaľ ide o podnikateľov, tých bude obmedzovať maximálna povolená výška dotácií od štátu v súlade s legislatívou Európskej únie. 

Ešte pred spustením online registrácie plánuje MH SR pripraviť pre záujemcov informačné stretnutie. Prípadné nejasnosti budú zodpovedané aj emailom. Rezort zároveň vylúčil, že súčasťou podpory nákupu elektromobilov a plug-in hybridov má byť aj tzv. "šrotovné". 

Mohlo by vás zaujímať