Zelená domácnostiam je späť. Na malé OZE pôjde ďalších 11 milióna eur

22. 1. 2021

Štátna agentúra SIEA vo februári 2021 otvára registráciu nových žiadostí v rámci projektu Zelená domácnostiam II. Záujemcovia budú môcť žiadať o poukážky na tepelné čerpadlá, slnečné kolektory, fotovoltické panely a kotly na biomasu.

Zdroj: Freepik

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) doplnila do zásobníkov na projekty na inštaláciu malých OZE ďalšie financie. „Sme radi, že aj napriek zložitej situácii záujem o túto formu podpory pretrváva, a preto dopĺňame do zásobníkov 10,8 milióna eur, čo sú všetky voľné prostriedky, ktoré sú momentálne v projekte k dispozícii,“ uviedol generálny riaditeľ SIEA Peter Blaškovitš.

Platnosť poukážok je kvôli pandémii dlhšia

„Aj naďalej ponechávame predĺženú platnosť poukážok na 5 mesiacov, aby mali domácnosti dostatok času na zabezpečenie inštalácie zariadení. Žiadosti o preplatenie vybavujeme priebežne s rešpektovaním protiepidemiologických opatrení,“ informoval.

Z uvoľneného rozpočtu pôjde viac než polovica na tepelné čerpadlá. Na inštaláciu doteraz najpopulárnejšieho zariadenia v pokračovaní dotačnej schémy bolo vyčlenených 6 miliónov eur, čo by mohlo podľa odhadu stačiť pre 2022 vydaných poukážok. Alokácia pre slnečné kolektory predstavuje 1,7 milióna eur, ktoré si medzi sebou prerozdelí približne 1033 záujemcov. Pre fotovoltické panely tvorí alokácia 1,6 milióna eur s odhadom vydania 1120 poukážok. Rozpočet 1,5 milióna eur určený pre kotly na biomasu uspokojí 1005 žiadateľov.

Pokiaľ ide o výšku podpory v roku 2021, hodnota príspevku závisí od inštalovaného výkonu zariadenia. Najväčší záujem je o tepelné čerpadlá, pri ktorých predstavuje maximálna podpora 3400 eur. Nasledujú slnečné kolektory s hornou hranicou dotácií 1750 eur. Po 1500 eur môžu získať domácnosti na inštaláciu fotovoltických panelov a kotlov na biomasu.

Harmonogram výziev

Registrácia žiadostí o poukážky všetkých druhov zariadení prebehne počas 2 februárových týždňov. Zapojiť sa môžu všetky domácnosti okrem Bratislavského samosprávneho kraja.

  • fotovoltické panely od 8. februára 2021,
  • slnečné kolektory od 10. februára 2021,
  • tepelné čerpadlá od 15. februára 2021,
  • kotly na biomasu od 17. februára 2021.

Systém zásobníkov sa osvedčil. „Aj v tomto roku budú môcť domácnosti registrovať svoje žiadosti prostredníctvom elektronického systému s využitím zásobníkov. Zásobníky pre jednotlivé druhy zariadení budeme otvárať postupne s postupným vydávaním poukážok.“ 

Po potvrdení záujmu je každá riadne zaregistrovaná žiadosť pridaná do zásobníka pre daný typ technologického zariadenia, kde čaká na vydanie poukážky. Domácnosť môže počas tohto obdobia v prípade potreby čiastočne upravovať jej znenie. Po otvorení zásobníka budú vydané poukážky podľa aktuálneho stavu hodnoty poukážok v obehu až do maximálneho finančného limitu pre dané zariadenie. Vydávanie poukážok sa znova spustí, keď klesne objem poukážok v obehu pod minimálny finančný limit pre dané zariadenie.

Zdroj: SIEA

„Zásobníky otvoríme v tradičnom čase vždy o 15. hodine v uvedené dni a prvé tohtoročné poukážky budú vydané v nasledujúcich dňoch - v utorok alebo vo štvrtok o 11. hodine. Tak ako v minulom roku aj naďalej platí, že do vydania poukážky je možné žiadosti v elektronickom systéme upravovať,“ uzavrel Blaškovitš.

Mohlo by vás zaujímať