Zelená domácnostiam II je späť. Novinkou je zásobník žiadostí

11. 6. 2020

Záujemcovia o príspevok na inštaláciu malých OZE v projekte Zelená domácnostiam II si budú môcť po novom vďaka zásobníku upravovať vybrané údaje vo svojej žiadosti. Vďaka tejto novinke by sa mal znížiť aj nápor na informačný systém. Ešte v tomto mesiaci sa vyhlásia štyri dotačné kolá.
Zdroj: Freepik

Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) zavádza v projekte Zelená domácnostiam II inovovaný informačný systém so zásobníkmi žiadostí o dotáciu na inštaláciu malých OZE. O jeho zavedení sa pritom hovorilo už v roku 2018. Hlavným zámerom novinky je zjednodušiť podávanie žiadostí pre domácnosti, pomôcť zhotoviteľom pri plánovaní inštalácií a zároveň umožniť plynulejšie vydávanie poukážok. 

SIEA pod vedením generálneho riaditeľa Petra Blaškovitša, ktorý od júna v tejto funkcii nahradil Alexandru Velickú, plánuje v tomto roku napriek koronakríze vydať poukážky v rovnakom objeme ako v roku 2019. Domácnosti budú môcť podľa SIEA podávať žiadosti dovtedy, kým sa naplnia zásobníky na tento rok. „O poukážku by sa mali medzi prvými uchádzať tie domácnosti, ktoré sú pripravené na inštaláciu zariadenia do troch mesiacov od vydania poukážky,“ informoval manažér komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

Najbližšie kolo bude podľa harmonogramu určené pre záujemcov o inštaláciu kotlov na biomasu. Žiadosti bude možné podávať v stredu 17. júna 2020 o 15:00. Následne bude 22. júna 2020 otvorený zásobník pre slnečné kolektory, 24. júna 2020 je naplánované kolo pre tepelné čerpadlá a v nadväznosti na to 29. júna 2020 pre fotovoltické systémy.

Ako to bude fungovať?

Systém po potvrdení záujmu zaradí každú zaregistrovanú žiadosť do zásobníka pre daný druh zariadenia, kde bude čakať na vydanie poukážky. Domácnosť môže počas tohto obdobia sledovať poradie, dovolené je aj upravovať žiadosť s výnimkou miesta inštalácie, druhu žiadaného zariadenia a e-mailového kontaktu.

Prvé poukážky budú vydané už na druhý deň od otvorenia zásobníkov po 11:00. Ďalšie poukážky vydá systém vtedy, keď bude doručený a vybavený dostatočný počet žiadostí o preplatenie poukážok pre daný druh zariadenia. Vydávanie nových poukážok priamo závisí od pripravenosti domácností a zhotoviteľov zariadenie v lehote nainštalovať a predložiť všetky dokumenty k žiadosti o preplatenie poukážky. Žiadosti agentúra SIEA naďalej vybavuje priebežne. 

Prostredníctvom projektu Zelená domácnostiam II sa už podporilo vyše 6 800 malých OZE. Celková suma preplatených poukážok je viac než 13 miliónov eur.

Mohlo by vás zaujímať