Zdĺhavý proces povoľovania? Ďalší rozvoj lokálnych zdrojov naráža na problémy aj po úprave legislatívy

24. 3. 2022

Inštitút lokálneho zdroja dostal vďaka expresnej úprave legislatívy nový stimul. Očakávaný boom inštalácií malých OZE by však mohli pribrzdiť časové lehoty v povoľovacom procese, ktorých dodržiavanie môže byť v niektorých prípadoch náročné, upozorňujú asociácia SAPI a advokátska kancelária Poláček & Partners.
Zdroj: Freepik

Poslanci Národnej rady SR tento týždeň v skrátenom legislatívnom konaní schválili novelu zákona 309/2009 o podpore OZE a VÚ KVET. Bleskovú úpravu ustanovení o lokálnom zdroji minulý týždeň iniciovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR a zdôvodňuje ju súčasným vývojom na trhu sprevádzaným dramatickým nárastom cien energetických komodít.  

Aktuálny vývoj zvyšuje náklady za energie mnohým skupinám odberateľom, z ktorých niektorí uvažujú o výrobe vlastnej elektriny. Malá novela zákona o OZE a VÚ KVET prináša viacero noviniek, ktoré v praxi odstraňujú doterajších obmedzenie pre inštaláciu lokálnych zdrojov. Jedným z nich bol napríklad limit pre inštalovaný výkon lokálneho zdroja do 500 kW. Samovýroba elektriny z obnoviteľných zdrojov bude ponovom povolená až do výšky maximálnej rezervovanej kapacity (MRK) odberného miesta. Minulosťou sa stane aj doterajší limit 10% pre dodávku takto vyrobenej prebytočnej elektriny do sústavy.

K ďalším kľúčovým zmenám patrí aj oslobodenie od platby TPS až do 1000 MWh vyrobenej a spotrebovanej elektriny za jeden rok, čo je viac ako minuloročný návrh z „veľkej novely“, ktorá bola predložená do MKP. Viac o úpravách parametrov lokálneho zdroja sa dočítate tu

Transparentnosť do procesu má zaviesť aj spoločnosť Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), ktorá má na základe zákona definovať voľnú kapacitu na pripájanie lokálnych zdrojov a vypracovať technicko-konštrukčné a prevádzkové požiadavky pre lokálne zdroje, ktorými budú viazaní aj prevádzkovatelia distribučných sústav (RDS).

Ak zákon podpíše prezidentka, novela zákona vstúpi do účinnosti od 1. apríla 2022.

SAPI: Novela komplikuje výstavbu väčších lokálnych zdrojov

Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI) novelizáciu zákona privítala, ale súčasne upozorňuje na niekoľko nedostatkov, v dôsledku ktorých môže stimulácia záujmu o nové inštalácie zostať len na papieri. Za problém označuje SAPI dĺžku platnosti stanoviska k rezervovanej kapacite, ktorú vydáva distribučná firma. „Z aplikačnej praxe vyplýva, že pre mnohé lokálne zdroje s výkonom nad 100 kW nie je už v súčasnosti postačujúce stanovisko k rezervovanej kapacite s dĺžkou platnosti len 6 mesiacov," uviedol riaditeľ SAPI Ján Karaba.

Pozitívne zmeny pri lokálnych zdrojoch sa podľa neho nemusia pretaviť do praxe. SAPI vidí problém v procese stavebného konania, kedy prevádzkovateľ distribučnej sústavy častokrát požaduje inštaláciu dispečerského riadenia, ktoré je zložité na projekčné práce aj realizáciu.  

Ak nedôjde k úprave platnosti stanoviska k rezervovanej kapacite (aj v nadväznosti na povinnosť získania osvedčenia MH SR), novela efektívne nepodporí výstavbu väčších lokálnych zdrojov slúžiacich napríklad pre priemyselné podniky, varoval ďalej Karaba.

Podľa súčasného znenia zákona o energetike musia, navyše, všetky zdroje využívajúce slnečnú energiu s inštalovaným výkonom nad 500 kW získať aj osvedčenie od MH. Na jeho vydanie je potrebné získať stanoviská od viacerých inštitúcií, čo celý proces natiahne. „Vydanie osvedčenia od MH, ktoré budú s najvyššou pravdepodobnosťou potrebovať, je ďalší administratívny proces, ktorý predlžuje dobu povoľovania lokálneho zdroja minimálne o ďalšie 3 mesiace, keďže je k potrebné získať stanoviská od PDS, ÚRSO a tiež SEPS.“

Tento týždeň organizovala SAPI špeciálny seminár venovaný lokálnemu zdroja, kde vystúpil Juraj Ondrejka z advokátskej kancelárie Poláček & Partners. Vo vystúpení sa detailne venoval práve problematike povoľovania a legislatívnych povinností vo vzťahu k lokálnym zdrojom. 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať