Záujem domácností o dotované OZE pretrváva

20. 3. 2019

SIEA obnovila program poukážok na inštalácie domácich zariadení vyrábajúcich elektrinu a teplo z obnoviteľných zdrojov. Včera bolo vydaných 490 poukážok na slnečné kolektory. Suma 800 000 eur sa prerozdelila už za sedem minút.

Zdroj: Freepik

Projekt Zelená domácnostiam II obnovil zavedený systém poskytovania príspevku z eurofondov na inštaláciu zdrojov na výrobu elektriny a tepla z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) v domácnostiach.

V jeho 1. kole vydala Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) 490 poukážok na inštaláciu slnečných kolektorov. V utorok 26. marca 2019 bude otvorené druhé kolo určené pre fotovoltické panely. V týždňových intervaloch budú nasledovať kolá pre tepelné čerpadlá a kotly na biomasu s rovnakou sumou.

„Aj naďalej evidujeme vysoký záujem o podporu,“ potvrdila generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická.

Do septembra 2019 plánuje SIEA vyhlásiť podľa zverejneného harmonogramu spolu 20 kôl. Naďalej platí, že poukážky môžu pokryť maximálne 50 % oprávnených výdavkov na dodávku zariadenia vrátane montáže. Inštalácia musí byť zrealizovaná až po vydaní poukážky, a to do troch mesiacov.

Oproti predchádzajúcim rokom však došlo k zmene spôsobu uplatnenia uprednostňujúcich podmienok a platia nové sadzby podpory.

V rámci projektu Zelená domácnostiam II má byť do roku 2023 podporených 21 000 inštalácií s celkovým inštalovaným výkonom 140 MW.

Domácnosti z Bratislavského samosprávneho kraja už o poukážky žiadať nemôžu, pretože prostriedky na podporu inštalácií malých zariadení na využívanie OZE vo viac rozvinutých regiónoch, ktoré boli limitované sumou 2,5 milióna eur, sa vyčerpali v pilotnom projekte.

 

Mohlo by vás zaujímať