Zablokovanie financií SPP exekútorom je v rozpore s novým zákonom

17. 5. 2019

Najväčší dodávateľ plynu na Slovensku čelí exekúcii a zablokovaniu časti majetku. Zákon, ktorý bol prijatý koncom minulého roka, pritom štátnej firme udelil čiastočnú exekučnú imunitu. Ministerstvo hospodárstva považuje exekúciu za škandál.

Zdroj: Freepik

„Cyperská schránková spoločnosť STRODEN MANAGEMENT LIMITED pokračuje v nezákonných pokusoch o získanie 30 miliónov eur od spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP). SPP bolo dňa 15.5.2019 doručené upovedomenie o začatí exekúcie a následne zablokované finančné prostriedky na bankovom účte napriek tomu, že je to vyslovene a v príkrom rozpore so zákonom,“ informoval Ondrej Šebesta, hovorca spoločnosti SPP, ktorej jediným akcionárom je štát prostredníctvom ministerstva hospodárstva.

Najvyšší súd SR síce v novembri 2018 svojím rozhodnutím priznal nárok cyperskej firmy na preplatenie tzv. Duckého zmeniek v hodnote 30 miliónov eur, avšak SPP podal mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie, ktoré v zmysle zákona zabraňuje možnosti začať voči SPP exekúciu.

Plynári sa mohli odvolať na čerstvo a expresne rýchlo schválený zákon 350/2018 o ochrane majetku v plynárenstve. Ten udelil dodávateľovi plynu v 100-percentnom vlastníctve štátu čiastočnú exekučnú imunitu s tým, že sa vzťahovala aj na prebiehajúce súdne opravné prostriedky, a teda staršie spory ohľadom Duckého zmeniek.

Ministerstvo hospodárstva je exekúciou pobúrené. „MH SR podporuje všetky kroky, ktoré tento protizákonný stav zvrátia a opäť uvoľnia prostriedky SPP. Spôsobom, ako k pokusu o exekúciu majetku štátu prišlo, by sa mali zaoberať orgány činné v trestnom konaní aj ministerstvo spravodlivosti,“ uviedol hovorca rezortu Maroš Stano.

„SPP v tejto súvislosti ihneď podal návrh na zastavenie exekúcie a zároveň pripravuje ďalšie kroky na ochranu svojich záujmov vrátane podnetov na preskúmanie zákonnosti postupu relevantných subjektov v tomto exekučnom konaní, ako aj podania trestného oznámenia z dôvodu zjavného úmyselného konania spôsobiť SPP a Slovenskej republike škodu veľkého rozsahu,“ uviedol Šebesta.

V rámci preverovania začatej exekúcie by sa tak malo ukázať, či k pochybeniu niektorého súdneho alebo exekučného orgánu došlo z nedbanlivosti – a neznalosti nového zákona o ochrane majetku v plynárenstve - alebo nie.

SPP zdôraznila, že si naďalej riadne plní svoje záväzky voči zákazníkom aj dodávateľom a bez obmedzení prijíma všetky druhy platieb.

Mohlo by vás zaujímať