Vyhláška ÚRSO: Od septembra budú platiť nové pravidlá trhu

1. 7. 2020

V Zbierke zákonov vyšli nové pravidlá fungovania trhu s elektrinou a plynom. Novela vyhlášky 24/2013 reaguje hlavne na prechod výkonu činnosti zúčtovateľa podpory na OKTE, upravuje oblasť poskytovania údajov medzi účastníkmi a zmluvné náležitosti.
Zdroj: Freepik

V rámci úpravy definícií sa zosúladil pojem vlastná spotreba elektriny pri výrobe elektriny s definíciou technologickej vlastnej spotreby elektriny uvedenou v zákone o podpore OZE a VÚ KVET (309/2009) a definícia technologickej časti zariadenia na výrobu elektriny sa presunula do samostatného bodu. Taktiež boli zadefinované pojmy protiodchýlka a agregátor, ktorý sa zaviedol v súvislosti s dodávkou regulačnej elektriny prostredníctvom agregátora v súlade európskou smernicou o energetickej efektívnosti z roku 2012.

Tiež sa zosúladili niektoré ustanovenia s vyhláškou o cenovej regulácii a upravil bod definujúci spôsob stanovenia ceny za regulačnú elektrinu.

V súvislosti so zabezpečením výkonu nových činností OKTE sa zjednodušuje a zjednocuje proces poskytovania údajov od výrobcov elektriny. Niektoré údaje bude OKTE ďalej poskytovať výkupcovi elektriny. Okrem poskytovania dát sa upravujú aj finančné toky medzi subjektami a mení sa uplatňovanie a oslobodenie od platby tarify za prevádzkovanie systému (TPS) a tarify za systémové služby (TSS).

Spresňuje sa používanie typových diagramov a pravidlá týkajúce sa platby za podiel na nákladoch za regulačnú elektrinu sa zosúladia s príslušným sieťovým predpisom EÚ.

V novom znení vyhlášky o pravidlách trhu sa zároveň upravujú náležitosti zmlúv o poskytovaní údajov, o povinnom výkupe elektriny aj o povinnom prevzatí zodpovednosti za odchýlku, menia ustanovenia týkajúce sa postavenia dodávateľov poslednej inštancie v prípade zlyhania výkupcu elektriny a postavenia OKTE pri vyhodnotení a zúčtovaní odchýlky a centrálnej fakturácii.

V rámci ustanovení týkajúcich sa trhu so zemným plynom sa upravilo ustanovenie o oznamovaní zmeny ceny plynu a v nadväzujúcej distribučnej sieti sa umožní distribúcia plynu pre viacerých dodávateľov aj keď v nej nie sú odberné miesta vybavené meraním typu A alebo B.

Pri vyhlásení krízovej situácie v plynárenstve sa stanovila cena za odkúpenie plynu na obchodné vyvažovanie vo výške 50 % referenčnej ceny plynu pri odkupovaní plynu prevádzkovateľom distribučnej siete a vo výške 200 % referenčnej ceny pri jeho predaji distribútorom.

Vyhláška o pravidlách trhu v novom znení, ktorá dnes vyšla v Zbierke zákonov, nadobudne účinnosť od 1. septembra 2020.

Od začiatku roka 2021 začnú platiť aj ustanovenia vzťahujúce sa na distribúciu a dodávku elektriny do spoločných častí a zariadení bytoviek, ktoré využívajú len domácnosti. Po novom sa takéto odberné miesto bude považovať za distribúciu a dodávku elektriny pre domácnosť.

Mohlo by vás zaujímať