Vláda zasiahla na poslednú chvíľu. Domácnosti získajú elektrinu za zvýhodnenú cenu aj v roku 2024

28. 3. 2023

Kabinet na poslednú chvíľu rozhodol o tom, že cena silovej zložky elektriny pre domácnosti zostane v roku 2024 na tohtoročnej úrovni. Aktivácia VHZ vo vzťahu k Slovenským elektrárňam je prvým zo série vládnych opatrení, ktorých cieľom je „skrotiť“ budúcoročnú cenu za dodávku elektriny pre zraniteľných odberateľov.

Zdroj: SFÉRA, a.s.

Jednou zo zásadných otázok ostatných týždňov bolo, ako sa štát postaví k problematike riešenia regulovaných cien za dodávku elektriny v roku 2024. Napriek pozitívnym trendom na veľkoobchodných trhoch je zrejmé, že bez mimoriadnych opatrení vlády by si na budúci rok domácnosti za elektrinu výrazne priplatili, na čo nedávno upozornil aj ÚRSO. Na prijatie rozhodnutia ostávali doslova dni, keďže regulačný úrad nedávno pristúpil k úprave indexačného obdobia pre výpočet regulovaných cien za dodávku elektriny pre domácnosti.

V zmysle novelizovanej vyhlášky ÚRSO, ktorou sa stanovuje cenová regulácia dodávky elektriny, sa bude opäť zohľadňovať aritmetický priemer denných cien na pražskej burze PXE za druhý a tretí kvartál (od 1. apríla 2023 do 30. septembra 2023). V tomto intervale by si museli dodávatelia nakúpiť dostatok komodity pre svoje portfólio odberateľov za trhové ceny.

Dodávatelia majú zostať pokojní, odkazuje vláda

Na rozhodnutie preto ostávali doslova dni. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predložilo na dnešné rokovanie vlády návrh všeobecného hospodárskeho záujmu (VHZ) na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny pre domácnosti v SR v roku 2024, ktorý kabinet schválil. Vydaním VHZ sa má preklenúť obdobie do nadobudnutia účinnosti implementačnej zmluvy o dodávkach elektriny pre domácnosti medzi Slovenskými elektrárňami a štátom v zmysle memoranda so Slovak Power Holding. Implementačná zmluva sa podpíše po ukončení procesu notifikácie zo strany Európskej komisie.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať