Vláda si rámcovo naplánovala legislatívne úlohy. Čo a kedy chystá v energetike?

3. 7. 2020

Zásadná úprava slovenského energetického práva v súlade predpismi EÚ a transformácia odvetvia budú v nadchádzajúcom období dominovať pri príprave, tvorbe a presadzovaní aktuálnych legislatívnych zmien.
Zdroj: Úrad vlády SR

Hoci sú termíny pre transpozíciu predpisov z tzv. zimného energetického balíka EÚ za dverami, samotnému návrhu legislatívnych zmien z dielne rezortu hospodárstva musí ešte predchádzať analýza a komplexná diskusia.

MH SR už pripravilo prvý pracovný návrh novely zákona o energetickej efektívnosti, ktorý aj zaslalo vybraným subjektom na predbežnú konzultáciu. Termín pre transpozíciu smernice o energetickej efektívnosti 2018/2002 totiž uplynul minulý týždeň, a to 25. júna. Plán predložiť rýchlu zmenu zákona, ktorej polovicu navyše tvorila novela zákona o kontrole vykurovacích systémov 314/2012, ktorú parlament neschválil v októbri 2019, sa zatiaľ nerealizuje. MH SR chce túto legislatívnu úlohu splniť v decembri tohto roka novelou zákona o energetickej efektívnosti 321/2014.

Do ďalšieho preberania hlavných európskych smerníc sa ministerstvo hospodárstva pustí v druhom kvartáli 2021. Pritom už od začiatku budúceho roka bude účinná smernica EÚ o spoločných pravidlách pre vnútorný trh s elektrinou 2019/944, kvôli ktorej bude treba významne prekopať zákony o regulácii a energetike.

V súvislosti s transpozíciou smernice EÚ o podpore OZE 2018/2001, s ktorou by sme mali zosúladiť domácu legislatívu do konca júna budúceho roka, sa bude meniť najmä zákon o tepelnej energetike a zákon o podpore OZE a VÚ KVET.

Zosúladenie domácej legislatívy so schválenými európskymi zámermi a cieľmi nebude jednoduché, keďže ide o zásadný prevrat dlho zaužívaných princípov. Aj vzhľadom na tohtoročné parlamentné voľby a zmenu vlády sú už viaceré štáty EÚ v tomto procese pred nami, čo však umožňuje inšpirovať sa nimi a poučiť. Napríklad v susednej Českej republike práve prebieha pripomienkovanie vecného zámeru nového energetického zákona, ktorým sa má prebrať nová európska legislatíva a reagovať na vývoj na trhu.

Ďalšie ministerstvá

Okrem aktivít ministerstva hospodárstva budú odvetvie ovplyvňovať aj ďalšie vládne iniciatívy. Rezort dopravy a výstavby v treťom štvrťroku 2021 chystá zmenu zákona 555/2005 o energetickej hospodárnosti budov.

Jej účelom má byť v súlade s programovým vyhlásením vlády zvýšenie energetickej efektívnosti cestou motivácie pre obnovu a výstavbu budov s cieľom úspor energie. Súčasne vzhľadom na povinnosť vo výstavbe navrhovať po 31. 12. 2020 iba budovy s takmer nulovou potrebou energie má byť podľa ministerstva dopravy a výstavby predmetom úpravy modifikácia podmienok pre poskytovania príspevku na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie.

Priamy presah do energetiky by mala mať aj zmena zákona o odpadoch, ktorú ministerstvo životného prostredia plánuje na 2. štvrťrok budúceho roka. Okrem iného by mala vytvoriť aj podmienky na zvýšenie miery energetického zhodnocovania komunálneho odpadu vzniknutého na Slovensku.

Rezort financií zase počíta s opakovanou novelizáciou zákona o dani z motorových vozidiel, pri ktorej chce posilniť úlohu environmentálnych daní, motivovať k zelenému správaniu, posúdiť zmeny smerom k zelenej fiškálnej neutrálnej daňovej reforme, presadzovať energetickú hospodárnosť budov a hĺbkovú obnovu verejných budov.

Koncom roka 2021 taktiež chystá zmenu zákona o spotrebnej dani z elektriny, uhlia a zemného plynu, ktorou sa majú odstrániť výnimky v spotrebných daniach v nadväznosti na zrušenie dotácií do fosílnych palív s prihliadnutím na oblasti so zlou kvalitou ovzdušia a sociálne slabšie skupiny.

Návrh rámcového plánu legislatívnych úloh vlády je možné nájsť tu a pripomienkovať v skrátenom týždennom termíne do 7. júla 2020.

Mohlo by vás zaujímať