Vláda pred voľbami zmrazila ceny plynu pre zákazníkov štátneho SPP

18. 12. 2019

Hoci sa mali ceny plynu na základe burzového vývoja zvýšiť, odberatelia štátneho SPP si túto vykurovaciu sezónu nemusia robiť starosti. Ministerstvo hospodárstva firme ako jej jediný akcionár nariadilo zachovať tohtoročné ceny. Na tržbách tak príde o 10,8 miliónov eur.

Zdroj: Archív MJ

Pred poslednými parlamentnými voľbami v roku 2016 dostávali odberatelia zemného plynu vratky. Formou poukazu vtedy ministerstvo hospodárstva rozdelilo sumu 47 miliónov eur.

Tentoraz sa vláda rozhodla pre iné opatrenie, ktorým chce zmierniť dopady nárastu cien plynu na domácnosti. Vláda na záverečnej schôdzi v tomto kalendárnom roku rozhodla o tom, že ministerstvo hospodárstva ako jediný akcionár nariadi predstavenstvu spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel (SPP), aby uplatňovali voči odberateľom z radov domácnosti ceny nižšie, ako sú maximálne stanovené Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Úrad schválil zvýšenie cien v priemere o takmer 5 %.

Opatrenie sa vzťahuje len do konca vykurovacej sezóny, ktorá podľa vyhlášky MHSR končí 31. mája. Očakávané zdražovanie by sa tak malo prejaviť na účtoch odberateľov až po parlamentných voľbách. Po ukončení vykurovacej sezóny by už totiž mohla postupovať podľa nedávno schválených vyšších cien.

Ministerstvo predpokladá, že vzhľadom na trhový podiel SPP budú cenovú politiku dominantného hráča nasledovať aj alternatívni dodávatelia, čím by sa účinnosť opatrenia v praxi rozšírila. „Aj v prípade, že by ostatní dodávatelia plynu nepostupovali rovnako ako SPP, ich zákazníci, ktorí by chceli využiť výhody opatrenia, by si mohli za dodávateľa plynu zvoliť SPP,“ píše sa v schválenom materiáli.

Päťmesačné zmrazenie cien na úrovni roku 2019 bude podľa prepočtov SPP predstavovať výpadok tržieb vo výške takmer 10,8 miliónov eur.
Zdroj: MH SR 



Mohlo by vás zaujímať