Vláda odvolala šéfa ÚRSO Ľubomíra Jahnátka

4. 6. 2020

Vláda na dnešnom rokovaní schválila odvolanie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Dôvodom sú porušenia legislatívnych ustanovení o nezávislosti pri výkone funkcie, a tiež znaky nezákonného postupu. 

Zdroj: sféra, a.s.

materiáli, ktorý predložilo ministerstvo hospodárstva sa odkazuje na to, že Ľubomír Jahnátek v čase vymenovania v roku 2017 nespĺňal zákonné predpoklady na výkon funkcie, najmä nebola dodržaná požiadavka najmenej desaťročnej, resp. sedemročnej praxe v sieťových odvetviach, v cenotvorbe alebo v tvorbe koncepcií v energetike. „Na uvedené účely mu možno započítať najviac štyri roky v pozícii ministra hospodárstva SR (v rokoch 2006 až 2010),“ uviedlo ministerstvo hospodárstva.

Taktiež sa ako dôvod na odvolanie uviedla požiadavka európskej smernice na nezávislosť národného regulačného orgánu od akýchkoľvek trhových záujmov a od vplyvov štátnych, verejnoprávnych alebo súkromných subjektov.

K porušeniu tohto princípu došlo v súvislosti s predložením vlaňajšieho návrhu novely zákona o regulácii zo strany poslanca Maroša Kondróta, ktorým sa okrem iného navrhovalo zavedenie osobitných podmienok pre uplatňovanie zľavy z tarify za prevádzkovanie systému (TPS) pre vybraných koncových odberateľov elektriny. Návrh mal byť v prospech spoločnosti Duslo Šaľa. V júli 2019 poslanec Kondrót v rozhovore pre Denník N uviedol, že návrh novely zákona predkladal na pokyn ministerstva hospodárstva a ÚRSO.

Súčasný štátny tajomník MH SR Karol Galek ešte v pozícii poslanca už vtedy žiadal odvolanie Jahnátka. 

Ďalším dôvodom odvolania je to, že jemu blízka osoba, konkrétne syn Andrej Jahnátek, je zamestnancom a členom manažmentu spoločnosti JESS, ktorá má vybudovať nový jadrový zdroj v Bohuniciach, a je pod spoločnou kontrolou osôb (štátne firmy JAVYS a ČEZ), ktoré podnikajú v sieťových odvetviach.

Smernice EÚ v oblasti energetiky umožňujú odvolať členov najvyššieho vedenia národného regulačného orgánu v prípade, ak títo prestanú spĺňať požiadavky nezávislosti od štátnych, verejnoprávnych alebo súkromných (trhových) záujmov, uviedlo ministerstvo hospodárstva.

Výkon pôsobnosti ÚRSO pod vedením súčasného predsedu vykazuje podľa MH SR v niektorých veciach tiež znaky nezákonného postupu, ktoré môžu v budúcnosti viesť k zodpovednosti štátu za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci a súvisiacej právnej zodpovednosti členov vedenia úradu. Rezort poukázal na niekoľkoročnú nečinnosť úradu pri identifikácii daňových a odvodových nedoplatkov výrobcov elektriny s právom na podporu.

Ďalšiu pochybnosť vyvolalo to, že šéf ÚRSO informoval o výške TPS na rok 2020 na tlačovej konferencii 5. decembra 2019 ešte pred predložením podkladov zo strany regulovaného subjektu OKTE, a.s. Len deň predtým ÚRSO oznámil OKTE, že začína cenové konanie.

Odvolanie platí k dnešnému dňu, teda k 4. júnu 2020. ÚRSO bude dočasne viesť podpredseda úradu.

Minister hospodárstva Richard Sulík na následnej tlačovej besede uviedol, že rezort veľmi rýchlo pristúpi k novému výberovému konaniu. Nad rámec požiadaviek zákona budú musieť kandidáti prejsť verejným vypočutím s cieľom vybrať na slovo vzatého odborníka.

Vzhľadom na viaceré hroziace škody minister nevylúčil ani trestno-právne vyvodenie zodpovednosti, ktoré však bude musieť iniciovať nové vedenie ÚRSO.

Odvolaný predseda Ľubomír Jahnátek prostredníctvom hovorcu ÚRSO odkázal, že dnešné rozhodnutie vlády považuje za nezákonné a bude sa brániť súdnou cestou.

Mohlo by vás zaujímať