Vláda odsúhlasila viacero zmien energetickej legislatívy

23. 8. 2018

Ministri odobrili zásadnú novelu zákona o obnoviteľných zdrojoch a kogenerácii aj financovanie jadrového fondu. Odklepli tiež zmeny pri energetickom štítkovaní či dotovaní infraštruktúry pre alternatívne palivá.

Zdroj: Freepik

Vláda v stredu 22. augusta schválila niekoľko noviel zákonov z dielne ministerstva hospodárstva (MH).

Od budúceho roka sa má spustiť reforma systému dotovania energie vyrobenej zo solárnych elektrární či bioplyniek a tiež v kogeneračných zariadeniach vyrábajúcich elektrinu a teplo. Od roku 2020 má fungovať centralizovaný systém administrácie podpory a vykupovania elektriny pod taktovkou OKTE. K rozvoju inštalovania OZE najmä vo firemných prevádzkach má prispieť lokálny zdroj. Finančnú náročnosť systému majú zmierniť a stransparentniť aukcie. Energeticky náročné fabriky si zase budú môcť nárokovať vrátenie svojho príspevku na dotovanie zelenej energie. Prehľad zmien sme podrobnejšie rozobrali v tomto článku.

Aj v tejto súvislosti dochádza k úprave zákonov o energetike a regulácii, najmä v oblasti definovania dvoch taríf vstupujúcich do ceny za elektrinu a tiež prístupu do sústavy pre výrobcov elektriny. Viac informácií sa dočítate v ďalšom našom článku.

Rezort hospodárstva tiež mení zákon o jadrovom fonde a atómový zákon. Zavedú sa nové pravidlá pri stanovovaní výšky zdrojov, ktoré je treba zhromažďovať na ukončenie činnosti jadrových elektrární. Povinné príspevky Slovenských elektrární (SE) za atómové bloky sa zvýšia asi o 10 % a zavedú sa tiež platby od firmy JAVYS. Bližšie sme sa tejto téme venovali v staršom článku.

Okrem týchto väčších noviel dali ministri zelenú aj novej legislatíve o dohľade nad dodržiavaním povinností pri štítkovaní energeticky významných výrobkov a zmenám v poskytovaní dotácií v pôsobnosti MH.

Jasne sa stanovuje, že dohľad nad dodržiavaním povinností dodávateľa a predávajúceho pri predaji širokej škály spotrebičov s vplyvom na spotrebu energie je Slovenská obchodná inšpekcia. Súvisí to s európskym nariadením o rámci pre energetické označovanie, ktoré platí od minulého leta.

Pokiaľ ide o dotácie, MH ich bude môcť poskytovať na využívanie biomasy a slnečnej energie na výrobu tepla a využívanie iných obnoviteľných zdrojov energie a tiež na budovanie infraštruktúry pre alternatívne palivá. Pôvodne chcelo ministerstvo dotovať len rozvoj nabíjacích staníc pre elektromobily. Po pripomienkach od ostatných subjektov ju rozšírilo aj na čerpacie stanice na skvapalnený zemný plyn (LNG), stlačený zemný plyn (CNG), vodík alebo inej pohonnej látky vyrobenej z OZE. Ďalšie informácie k zmenám v dotáciách MH nájdete v tomto článku.

Ministerstvo tiež na vládu predložilo aktualizáciu informácií o aktuálnom stave dostavby dvoch atómových blokov v Mochovciach a finančnej situácii v SE. Obdobný dokument ministri schválili už na predchádzajúcom zasadnutí 11. júla. Keďže je materiál vo vyhradenom režime, verejnosť sa o podrobnostiach dohodnutých zmien nedozvie.

Mohlo by vás zaujímať