Vláda doplnila nariadenie o cenách energií. Zohľadňuje špecifické prípady

11. 1. 2023

Dodávatelia, ktorým minulý rok neurčil ÚRSO regulované ceny za elektrinu alebo zemný plyn pre malé podniky, budú pri zostavovaní cien za dodávku v aktuálnom roku postupovať podľa cenníkov štvorice dodávateľov poslednej inštancie DPI.  

Zdroj: Freepik

Vládny kabinet vlani v decembri zastropoval ceny energií pre vybraných zraniteľných odberateľov na rok 2023. Takýto postup mu umožňovala krízová regulácia a rozhodnutia o všeobecnom hospodárskom záujme. V zmysle nariadenia boli stanovené maximálne ceny elektriny a plynu, ako aj spôsob výpočtu pre dotknutých dodávateľov, ktorý vychádza z minuloročných cien schválených Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Vládne nariadenie však nezohľadňovalo všetky prípady z praxe. Špecifikom sú dodávatelia, ktorým v roku 2022 regulačný úrad nevydal cenové rozhodnutie o maximálnych cenách pre dodávku elektriny alebo plynu zraniteľným odberateľom z dôvodu, že v tom čase na trhu nepôsobili, prípadne neobsluhovali predmetnú skupinu zákazníkov. Takéto prípady rieši nariadenie, ktoré v stredu (11. januára 2023) prerokovala a s pripomienkou schválila Vláda SR.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať