V Kežmarku plánujú vykurovať bytovky geotermálnou energiou

18. 3. 2020

K slovenským mestám využívajúcim geotermálnu energiu v systémoch centrálneho vykurovania sa chce pridať Kežmarok. Obnoviteľný zdroj energie by mohol nahradiť blokové kotolne na zemný plyn.

Zdroj: Freepik

Hoci potenciál geotermálnej energie na Slovensku je veľký, využíva sa iba minimálne. Geotermálne vrty na území SR dominantne slúžia na rekreačné účely, marginálne aj na vykurovanie alebo pre potreby poľnohospodárstva. Nehovoriac o „zmrazených“ projektoch na výstavbu elektrární v Košickej kotline, v lokalitách Ďurkov a Dargov, ktoré by dokázali premeniť horúcu podzemnú vodu na elektrinu a súčasne zásobovať priľahlé oblasti teplom. 

V súčasnosti existujú na Slovensku iba štyri sústavy CZT na báze geotermálnej energie. Nachádzajú sa na území Podunajskej panvy, okrem Galanty nájdeme takéto systémy aj v mestách Šaľa, Sereď a Veľký Meder. Okrem ekologického prínosu centrálneho vykurovania (a chladenia) z geotermálnych zdrojov v podobe zníženia emisií je benefitom výkonnosť a flexibilita tohto druhu OZE. Po splatení prvotnej investície má projekt aj nespornú ekonomickú výhodu, a síce nezávislosť voči volatilite cien plynu na trhu. Prekážkou rozmachu geotermálneho vykurovania sú však stále vysoké investičné náklady súvisiace s realizáciou vrtu.

O možnosti využívať geotermálnu energiu na výrobu tepla a teplej úžitkovej vody (TÚV) sa uvažuje už aj v Kežmarku. Napokon v susednej obci Vrbov už dlhé roky využívajú geotermálnu energiu na rekreáciu v termálnou kúpalisku.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať