ÚRSO žiada o ústretovosť voči odberateľom a dáva ďalšie rady

3. 4. 2020

Regulačný úrad dnes v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 požiadal dodávateľov komodít a prevádzkovateľov sieťovej infraštruktúry o flexibilitu a zhovievavosť voči zraniteľným odberateľom pri zhoršení platobnej disciplíny. Firmy tiež odrádza od aktivít smerujúcich k zmene dodávateľa a vyzýva k samoodpočtom stavov meradiel.

Zdroj: Archív MJ

Tri týždne po vyhlásení mimoriadnej situácie na Slovensku a množiacich sa informáciách o hroziacej platobnej neschopnosti zo strany odberateľov a riziku odpájania sa do debaty zapojil aj Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

„Úrad pre reguláciu sieťových odvetví si v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19 a mimoriadnymi opatreniami prijatými proti jeho šíreniu dovoľuje osloviť regulované subjekty a všetkých účastníkov trhu s regulovanými komoditami so žiadosťou o flexibilné a ústretové riešenie potenciálnych problémov vznikajúcich v obchodných a spotrebiteľských vzťahoch a zohľadnenie obmedzení vyplývajúcich z opatrení vyhlásených vládou Slovenskej republiky a príslušnými štátnymi orgánmi,“ uviedol regulátor na svojej webovej stránke.

Predovšetkým u zraniteľných odberateľov podľa ÚRSO hrozí v dôsledku zásahu vyššej moci zhoršenie platobnej disciplíny a meškanie pravidelných platieb. „Úrad preto vyzýva všetky regulované subjekty, najmä dodávateľov komodít (elektrina, plyn, teplo, pitná voda a kanalizácia) a prevádzkovateľov sústav, sietí, teplovodov, vodovodov a kanalizácii, aby v súčasnej mimoriadnej situácii pristupovali k svojim zákazníkom zhovievavo a ohľaduplne a citlivo zvažovali aplikáciu akýchkoľvek sankcií, vrátane odpájania odberných miest.“

Zároveň ÚRSO odporúča odberateľom komunikovať s dodávateľom a včas ho informovať o prípadných problémoch.

„Pokiaľ ide o veľkých odberateľov, úrad apeluje na regulované subjekty, aby boli ústretové pri úprave zmluvných podmienok, na ktoré majú pri vzniknutej situácii právo,“ tvrdí regulačný úrad.

Obmedziť zmeny dodávateľa, zaviesť samoodpočty

Úrad žiada dodávateľov, aby počas trvania súčasnej mimoriadnej situácie pozastavili svoje aktivity smerujúce k zmene dodávateľov na odberných miestach. Taktiež by ku každej zmene vykonávanej na základe plnej moci prostredníctvom externých sprostredkovateľov mali pristupovať maximálne obozretne s cieľom zamedziť prípadnému špekulatívnemu alebo podvodnému konaniu.

Prevádzkovateľov distribučných sústav, sietí a vodovodov zase ÚRSO žiada, aby pri zisťovaní stavov určených meradiel, meracích zariadení a vodomerov uprednostnili postup samoodpočtom koncového odberateľa, vzájomným odsúhlasením údajov oznámených koncovým odberateľom, prípadne typovým diagramom alebo odhadom stavu určeného meradla, meracieho zariadenia alebo vodomeru k dátumu odpočtu. Fyzický odpočet majú vykonávať len v nevyhnutých prípadoch a len na odberných miestach, na ktorých nedôjde k osobnému kontaktu s koncovými odberateľmi alebo inými osobami.

Všetkých účastníkov trhu s regulovanými komoditami ÚRSO vyzval, aby vyvíjali maximálnu aktivitu s cieľom predchádzať potenciálnym problémov a v prípade ich vzniku na bezodkladnú vzájomnú komunikáciu. Ďalšou radou regulátora je uprednostniť elektronickú a telefonickú formu vzájomnej komunikácie.

Napokon ÚRSO ubezpečuje všetkých účastníkov trhu, že je stále funkčným regulačným orgánom a vykonáva zverené kompetencie tak, aby občanom SR aj podnikateľským subjektom pomohol zvládnuť súčasné náročné obdobie v oblasti sieťových odvetví.

Pre porovnanie treba dodať, že český Energetický regulačný úrad vydal podobnú výzvu na zhovievavosť už pred dvoma týždňami. Medzitým tiež upozornil odberateľov na pretrvávajúce praktiky tzv. energetických šmejdov aj počas núdzového stavu. Subjektom, ktoré od ERÚ nedávno dostali peňažné pokuty, dokonca poradil možnosť podať žiadosť o odklad úhrady pokuty, príp. jej rozloženie na splátky.

Mohlo by vás zaujímať