ÚRSO vypočul volanie distribučných firiem. Tarify za straty vzrástli

2. 1. 2023

Poplatky za straty v distribúcii elektriny vzrástli o viac než 350%. Úrad rozhodol tiež o ďalších regulovaných cenových položkách v elektroenergetike na rok 2023.

Zdroj: Stredoslovenská distribučná, a.s.

Extrémna volatilita na veľkoobchodnom trhu s elektrinou v minulom roku spôsobila pre prevádzkovateľov regionálnych distribučných sústav exponenciálny nárast nákladov na obstaranie elektriny na krytie strát. Komoditu musela ešte vlani trojica firiem v zmysle platných pravidiel nakupovať na spotovom trhu, ktorý sa však vyznačuje extrémnymi cenovými skokmi. Tarifu za straty určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Ak by ku koncu minulého roka nedošlo k úprave ceny za distribúciu, podľa vyhlášky by vznikol obrovský nepomer medzi výnosmi od užívateľov sústavy a nákladmi na krytie strát. Distribučné spoločnosti hovorili o kumulatívnej strate takmer pol miliardy eur a súčasne varovali, že za týchto okolností by prevádzka sústav bola obmedzená len na nevyhnutné minimum, najmä odstraňovanie bežných porúch. Ohrozené by tak boli predovšetkým plánované investície a projekty. Téme sme sa vlani podrobne venovali v samostatnom texte.

 Čítajte ďalej:

  • ÚRSO uznal náklady PDS. O koľko vzrástla tarifa za straty.
  • Signifikantný nárast pre výšku jednotlivých taríf TPS.
  • Náklady na podporné služby vytlačili hore aj tarifu TSS.
  • Status quo pre poplatky za prístup a prenos elektriny.
  • Finálne ceny za dodávku pre zraniteľných odberateľov.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať