ÚRSO sa opäť stalo členom zoskupenia CEER

18. 7. 2019

Po štyroch rokoch sa slovenský energetický regulátor vrátil do medzinárodného združenia CEER. Chce tým posilniť svoje medzinárodné aktivity.
Zdroj: sféra, a.s.

V rámci EÚ fungujú dve hlavné organizácie združujúce národné energetické regulačné úrady. ACER je oficiálnou agentúrou EÚ so sídlom v Ľubľani. Od svojho zriadenia v roku 2009 pôsobí ako hlavný poradný orgán Európskej komisie v oblasti energetickej legislatívy. V tomto roku boli kompetencie ACER posilnené.

Druhým dobrovoľným združením je Rada európskych energetických regulátorov CEER, ktorá vznikla ešte v roku 2000 a sídli v Bruseli. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví bol jeho členom od vstupu Slovenska do EÚ až do roku 2015. ÚRSO vtedy svoje vystúpenie zdôvodnilo tým, že nevidelo v tomto združení žiadny prínos.

Od 1. júla 2019 slovenský regulátor členstvo v CEER obnovil. „Dôvodom je ambícia posilniť medzinárodné aktivity úradu, ako aj pre súčinnosť pri tvorbe legislatívnych predpisov Agentúry pre spoluprácu energetických regulátorov (ACER),“ argumentuje ÚRSO.

Členský poplatok, ktorý ÚRSO zaplatil, je vo výške 9607 eur.

Obnovu členstva v CEER je možné považovať za pozitívnu správu aj pre aktérov pôsobiacich na slovenskom trhu s energiami. Zoskupenie totiž vydáva pravidelné odborné správy, v ktorých Slovensko ako nečlen niekoľko rokov absentovalo.

Koncom júna napríklad organizácia publikovala analýzu zameranú na regulačné aspekty samospotreby a energetických komunít, ktoré sú novinkou v európskej legislatíve.

Aktuálny počet stálych členov v CEER je 39 vrátane všetkých členských štátov EÚ, Islandu a Nórska. V skupine pozorovateľov sú najmä balkánske štáty, Gruzínsko a Švajčiarsko.

Mohlo by vás zaujímať