ÚRSO: Návrh ukrajinského prepravcu plynu sa nedá uskutočniť

7. 7. 2020

Súčasný spor medzi slovenským a ukrajinským prepravcom plynu je podľa ÚRSO nevyhnutné riešiť technologickými, nie regulačnými nástrojmi. Úrad preto neuvažuje o zmene legislatívy, ktorá je v tak krátkom čase nerealizovateľná.
Zdroj: Freepik

Od polovice augusta do začiatku októbra prebehne na Ukrajine len niekoľko kilometrov od hraníc so Slovenskom rekonštrukcia plynárenského potrubia. Práce spôsobia zastavenie toku cez prepojovací bod Budince, ktorým sa prepravuje zemný plyn zo Slovenska na Ukrajinu. Firma, ktorá prevádzkuje tamojšiu prepravnú sieť, svoj zámer vopred nekonzultovala so spoločnosťou Eustream. Slovenský a ukrajinský prepravcovia preto v súčasnosti musia hľadať riešenie, ako zabezpečiť dodávku plynu pre tých obchodníkov, ktorí si už kapacity stihli objednať. Tejto téme sme sa nedávno podrobne venovali v tomto článku.  

V nadväznosti na to dala ukrajinská strana spoločnosti Eustream návrhy ako situácia riešiť. Intenzívne lobuje najmä za to, aby sa prepojovacie miesta Budince a Veľké Kapušany spojili do jedného virtuálneho prepojovacieho bodu. Eustream totiž v súčasnosti na hraničných bodoch s Ukrajinou neuplatňuje pravidlá európskeho sieťového predpisu CAM, ktorým sa ustanovuje systém predávania kapacít na hraničných bodoch EÚ. Keďže Ukrajina nie je súčasťou EÚ, spoločnosť Eustream nie je povinná prideľovať kapacity týmto spôsobom. 

Reverzný tok cez Budince od roku 2014 využíva Ukrajina na dodávky plynu v smere zo Slovenska. Veľké Kapušany sa historicky využívali iba pre tranzit ruského plynu v smere z Ukrajiny na Slovensko a ďalej do Európy. Po vypršaní dlhodobej zmluvy s Gazprom sa situácia zmenila. Od marca funguje cez Kapušany virtuálny reverz na prerušiteľnej báze. 

Vytvorenie virtuálneho prepojovacieho bodu medzi Kapušanmi a Budincami by si vyžadovalo zásadné zmeny v legislatíve, ktorých vykonanie v danom časovom rámci je zo strany ÚRSO nereálne. „Aj keď úrad starostlivo zvažuje návrhy ukrajinskej strany, je presvedčený o tom, že technologické problémy sa musia riešiť predovšetkým technologickými, nie regulačnými nástrojmi. Presnejšie povedané, „zmena zmlúv“ podľa súčasného regulačného rámca nie je možná, a úrad ani neuvažuje o zavedení takejto možnosti,“ reagoval pre portál energoklub.sk hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať