ÚRSO chystá vyhlášku o fungovaní trhu s elektrinou. Poznáme detaily

25. 5. 2021

Novinka sa týka povinnosti platieb TPS pre výrobcov elektriny z OZE v ostrovných prevádzkach. Zmeny čakajú aj obchodovanie na vnútrodennom trhu s elektrinou.  

Zdroj: Freepik

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) minulý mesiac ohlásil prípravu novelizácie vyhlášky pre pravidlá fungovania vnútorného trhu s elektrinou a plynom. Úrad deklaroval záujem zohľadňovať zmeny, ktoré mali vyplynúť z aplikačnej praxe na vnútornom trhu s elektrinou v oblasti centrálnej fakturácie poplatkov súvisiacich s prevádzkou sústavy, ktorú vykonáva spoločnosť OKTE ako organizátor krátkodobého trhu s elektrinou. Novelizácia vyhlášky sa má týkať aj zmien, ktoré sa vzťahujú na zákon o podpore OZE a VÚ KVET.

Účastníci trhu a verejnosť mohli do konca apríla 2021 zasielať svoje podnety. K predbežnej informácii prišlo celkom 64 pripomienok od šiestich subjektov, pričom 2 podnety,, ktorými sa mohol regulátor inšpirovať, iniciovali zástupcovia verejnosti. V nadväznosti na to ÚRSO vypracoval prvý návrh vyhlášky (24/2013 Z.z.), ktorý má portál energoklub.sk k dispozícii.

Od platieb TPS by malo byť oslobodených 15 výrobcov

Z návrhu vyhlášky ÚRSO vyplýva, že zariadenia vyrábajúce elektrinu z OZE fungujúce v ostrovnej prevádzke, ktoré sú galvanicky oddelené od sústavy, majú byť po novom vyňaté z povinnosti uhrádzať spoločnosti OKTE tarifu za prevádzkovanie systému (TPS). Dôvod je ten, že uvedené zariadenia vyrábajú aj spotrebúvajú elektrinu bez zaťaženia nadradenej sústavy, to znamená, že elektrinu do nej ani nedodávajú, ani z nej elektrinu neodoberajú a zároveň s vyprodukovanou elektrinou neobchodujú. V kontexte zmeny návrh vyhlášky ÚRSO upravuje podmienky centrálnej fakturácie zo strany spoločnosti OKTE.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať