Ukrajina znížila poplatky za tranzit plynu. Ako to ovplyvní Slovensko?

14. 2. 2019

Od nového roka vstúpili do platnosti pozmenené tarify za prepravu plynu cez územie Ukrajiny. Domáci regulátor znížil poplatky na vstupných bodoch o polovicu, poklesli aj na výstupe. Tento krok môže zvýšiť likviditu trhu v našom regióne. Nedávno na Slovensko pritiekli prvé kubíky ukrajinského plynu.

Zdroj: Freepik

Ukrajinský regulačný úrad NEURC koncom vlaňajška prekvapil. S účinnosťou od prvého januára 2019 určil pre domáceho prepravcu Ukrtransgaz nové tarify na vstupných bodoch (tzv. entry points), ktoré sa znížili na úroveň 6,28 amerických dolárov za 1000 kubíkov plynu. V porovnaní s minulým rokom ide o takmer polovičnú redukciu. Ceny exit taríf sa na jednotlivých bodoch odlišujú, ale rovnako zaznamenali výrazný pokles. Toto zníženie je dočasné s platnosťou na jeden kalendárny rok. 

Zaujímavosťou zo začiatku tohto roka je, že po 15 rokoch došlo k vývozu plynu vyťaženého na Ukrajine na územie EÚ. Testovacia dodávka v objeme 5000 kubíkov od súkromnej spoločnosti TAS Energia Krainy smerovala 30. januára 2019 cez prepojovací bod Budince na Slovensko. Exportérom pritom nebol štátny Naftogaz, prípadne iná veľká spoločnosť. Plyn podľa agentúry ČTK kúpila menšia súkromná firma UK Metalex Limited. V ďalších mesiacoch sa dá predpokladať, že export plynu do EÚ si budú chcieť otestovať aj iné firmy. 

Slovensko pritom nemusí byť jedinou destináciou. Dodávateľské subjekty pôsobiace na Ukrajine môžu uvažovať aj o vývoze plynu do ostatných susedných krajín - Maďarska, Poľska alebo Rumunska.

Likvidita ukrajinského trhu rastie. V roku 2018 sa na tamojšom virtuálnom obchodnom bode zobchodovalo približne 44,4 miliárd kubíkov plynu, čo je medziročne o 18 % viac. Tento nárast korešponduje so zvýšeným záujmom obchodníkov. Na virtuálnom obchodnom bode ich vlani pôsobilo 367, teda o 10 % viac ako rok predtým. 

Exportný potenciál a liberalizácia trhu

Z údajov spoločnosti Eustream vyplýva, že test s dodávkou plynu na Slovensko zatiaľ nemal pokračovanie. Táto udalosť sa preto môže interpretovať ako bezvýznamná kuriozita, no zároveň je znamením, že trh s plynom na Ukrajine prechádza zmenami. Vďaka ním by sa z krajiny, ktorá bola dlhé dekády hlavnou tranzitnou tepnou ruského plynu do Európy a posledných pár rokov je importérom suroviny z krajín EÚ, mohol stať aj nezávislý exportér. Hoci doterajšia výška taríf odrádzala obchodníkov od intenzívnejšieho využívania jej sústavy, ani jednorazová redukcia nemusí stačiť. 

Poplatky za využívanie vstupných a výstupných bodov sú významný príjem do štátneho rozpočtu Ukrajiny. Postup regulátora preto nebol prijatý výlučne pozitívne a čelil aj ostrej kritike pre nedostatočnú koordináciu s dotknutými subjektmi. Nižšie tarify totiž môžu ohroziť finančnú stabilitu domáceho prepravcu Ukrtransgaz.

Analytici upozorňujú, že atraktívnosť prepravy plynu závisí od ďalších faktorov. Jedným z nich je aj prebiehajúci unbundling spoločnosti Naftogaz. Tá je zároveň jediným vlastníkom spoločnosti Ukrtransgaz, ktorá sa zaoberá tranzitom a skladovaním plynu. Kyjev sa krok sa krokom snaží prispôsobiť európskym pravidlám. Prijatie tretieho energetického balíčka nie je jednoduchý proces, vo veľkej miere závisí od politickej vôle. 

Progres v oblasti unbundlingu ale existuje. Ukrtransgaz len pred niekoľkými dňami oznámil ďalší míľnik, ktorým je registrácia novej spoločnosti, ktorá bude zodpovedná za prevádzkovanie prepravnej sústavy. Rozhodnutie o vytvorení samostatného prevádzkovateľa odobril Naftogaz ako jediný akcionár. 

Formálny štart novej spoločnosti umožní pokračovať v ďalších nevyhnutných krokoch. So vznikom plne funkčného a právne oddeleného operátora sa podľa platného harmonogramu počíta od 1. januára 2020.

Ako ďalej?

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať