Uhlie nahradí v Slovenských elektrárňach odpad, biomasa a plyn

9. 1. 2020

Tepelné elektrárne vo Vojanoch a v Novákoch menia svoju palivovú základňu aj primárne využitie. Zatiaľ čo na východe Slovenska sprevádzkujú projekt spoluspaľovania tuhého druhotného paliva už čoskoro, nový zdroj tepla na plyn a biomasu v Novákoch sa ešte posudzuje.

Zdroj: SFÉRA, a.s.
Éra výroby elektriny z uhlia sa na Slovensku pomaly končí. Nedávno sme sa bližšie venovali projektom rekonštrukcií veľkých teplární na uhlie, obzvlášť vo Zvolene a v Košiciach

Dve veľké tepelné elektrárne v Novákoch, kde sa spaľuje domáce hnedé uhlie dotované koncovými odberateľmi elektriny, a vo Vojanoch, kde sa zase spaľuje čierne poloantracitové uhlie dovážané z Ukrajiny a Ruska, čakajú významné investície. Nútia ich k tomu podmienky na trhu, dekarbonizačné opatrenia a drahšie emisné povolenky.

Elektráreň Nováky s ročnou hrubou výrobou elektriny na úrovni približne 870 – 1100 GWh pozostáva z bloku ENO A s výkonom 46 MWe, ktorý zabezpečuje predovšetkým dodávku tepla pre región Hornej Nitry, a z bloku ENO B s výkonom 2x110 MWe. Elektráreň Vojany EVO s výkonom 2x110 MW a ročnou hrubou výrobou elektriny približne 460 GWh sa do prevádzky nasadzuje operatívne na základe vývoja dopytu a ceny elektriny na trhu. Výroba vo Vojanoch na rozdiel od Novák nie je dotovaná.

Celkový podiel týchto elektrární na výrobe elektriny v rámci Slovenska je dnes približne 7,5 % (ENO – 5,9 %, EVO – 1,6 %).

Z pohľadu emisií oxidu uhličitého však ide o významné znečisťujúce zdroje. V roku 2018 elektráreň v Novákoch vypustila podľa údajov zverejnených Európskou komisiou 11,7 miliónov ton CO2, elektráreň vo Vojanoch takmer 3 milióny ton CO2. Podľa aktuálnych plánov by však mali v roku 2024 vyrábať Slovenské elektrárne (SE) až 99 % elektriny bez CO2, čím by sa produkcia týchto emisií znížila na približne 400 kiloton ročne.

Vzhľadom na predpokladaný nárast ceny emisných povoleniek (analytici očakávajú cenu takmer 40 €/t v roku 2029), bude mať zníženie CO2 intenzity pozitívny vplyv na finančné výsledky firmy. Kompletná transformácia prospeje obzvlášť elektrárni Nováky, a to najmä z pohľadu spoľahlivosti a údržby. V minulom roku sa napríklad v ENO zaznamenalo až 28 neplánovaných odstávok z dôvodu poruchy, ktoré boli nahlásené v systéme REMIT a došlo pri nich k významnému či úplnému zníženiu výkonu generátora. Pre porovnanie – v elektrárni Vojany zaznamenali vlani len 4 väčšie neplánované odstávky.

V prípade realizácie zamýšľaných investícií by mala dodávka elektriny z tepelných elektrární SE klesnúť zo súčasných približne 1340 GWh ročne len na asi 323 GWh v roku 2024.

Nováky prejdú na OZE, Vojany na TDP

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať