Štátna tepláreň v Žiline plánuje postaviť nový plynový zdroj

15. 6. 2022

Napriek neistote na súčasnom veľkoobchodnom trhu plánuje spoločnosť MH Teplárenský holding investovať do nového KVET zdroja na báze plynu, ktorý by mal kompletne pokryť potrebu tepla v meste mimo hlavnej vykurovacej sezóny.

Zdroj: Freepik

Štátna spoločnosť Žilinská teplárenská je dodávateľom tepla a teplej úžitkovej vody (TÚV) pre obyvateľov mesta Žilina a blízkeho okolia, ale aj množstva priemyselných zákazníkov. Tepláreň dokáže dlhodobo saturovať približne polovicu tepelnej potreby krajského mesta. Najväčším odberateľom tepla a TÚV je predovšetkým bytovo-komunálny sektor, po ňom nasledujú zákazníci z radov priemyslu a tretie miesto patrí objektom občianskej vybavenosti, akými sú napríklad obchodné centrá, hotely alebo zdravotnícke zariadenia.

Po ukončení reorganizácie teplární vo vlastníctve štátu spravovaných firmou MH Manažment bola Žilinská teplárenská v máji tohto roku integrovaná do MH Teplárenský holding (MHTH).

Súčasná palivová základňa žilinskej teplárne sa ešte opiera o hnedé uhlie, na stabilizáciu slúži zemný plyn. V rámci štátneho holdingu ide spoločne s Košicami o posledné prevádzky v štátnych teplárňach, kde sa spaľuje toto fosílne palivo. Hoci objem využívaného uhlia v závode Žilina dlhodobo klesá a vedenie spoločnosti MH TH sa zaviazalo, že ho úplne vytesní z energetického mixu do roku 2023, ako sme upozornili v nedávnom článku, prebiehajúca vojna na Ukrajine a hrozba zastavenia dodávok plynu môžu tieto plány zásadne zmeniť.

Vízia multipalivového kotla aj nové KVET zariadenie

Tepláreň v Žiline sa bude v budúcnosti spoliehať predovšetkým na zemný plyn, ale takisto biomasu. Kľúčovým projektom teplárne, ktorú pred rokom avizoval súčasný generálny riaditeľ MH TH Marcel Vrátný, má byť výstavba multipalivového kotla. Ten by mal okrem biomasy spaľovať aj alternatívne palivá vyrobené s nerecyklovateľných odpadov, od čoho očakáva stabilizáciu ceny tepla a vyriešenie odpadovej politiky v regióne. V krátkodobom horizonte však plánuje MH TH postaviť v Žiline dve nové kogeneračné jednotky na báze plynu, ktoré chce prevádzkovať od roku 2024 prevažne v období mimo vykurovacej sezóny.

 

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať