Štát poskytne kompenzácie takmer stovke energeticky náročných firiem

23. 9. 2020

Balík v hodnote 40 miliónov eur určený na kompenzáciu nákladov za TPS získa v tomto roku 97 elektroenergeticky náročných podnikov. Najvyššie príspevky získajú oceliareň U.S. Steel Košice, rafinéria Slovnaft a celulózka Mondi SCP.

Zdroj: Freepik

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR rozhodlo o tom, že 40 miliónov eur vyčlenených ako kompenzácia za tarifu za prevádzkovanie systému (TPS) si tento rok prerozdelí 97 podnikov. Prostredníctvom TPS odberatelia elektriny v SR dotujú výrobu elektriny z OZE, VÚ KVET, ako aj spaľovanie hnedého uhlia v Elektrárni Nováky. Pre porovnanie, v minulom roku si kompenzačný balík v rovnakej sume rozdelilo podľa reálnej spotreby elektriny 76 firiem. 

Aby sa podniky zaradili medzi oprávnených žiadateľov, museli sa prihlásiť v stanovenej lehote do 30. júna 2020 a splniť viaceré zákonné podmienky, ktoré upravuje zákon o OZE. Okrem toho, že sa musia zaraďovať medzi podporované odvetvia, k ďalším kritériám patrila ročná spotreba elektriny nad 1 GWh v minulom roku, podiel hrubej pridanej hodnoty z oprávnených činností najmenej 50 % z celkovej hodnoty podniku a riadne uhradenie TPS. 

Vrátením časti poplatkov sa MH SR snaží znížiť elektroenergeticky náročným podnikom náklady na vysoké platby za elektrickú energiu. Systém kompenzácií, ktoré vlani v septembri schválila aj Európska komisia, sa majú vyplácať do konca roka 2029.

Nové vedenie ministerstva hľadá systematickejšie riešenie

„Uvedomujeme si, že ceny elektriny pre podnikateľov sú v porovnaní so zahraničím vyššie, čo znižuje ich konkurencieschopnosť. Rezort hospodárstva v súčasnosti hľadá riešenie, ktoré by prinieslo zníženie koncovej ceny elektriny, resp. jej regulovanej časti. To by znamenalo zníženie ceny natrvalo a pre všetkých,“ povedal minister hospodárstva Richard Sulík. 

Ktorým podnikom bude vyplatená najvyššia kompenzácia?

Najvyšším odberateľom elektriny za rok 2019, ktorý spĺňal zákonné podmienky, a teda podniku, ktorému bude vyplatená najvyššia kompenzácia v hodnote takmer 11,5 milióna eur, je spoločnosť U.S. Steel Košice. Bratislavská rafinéria Slovnaft získa druhú najvyššiu kompenzáciu v hodnote 6,3 milióna eur. K ďalším prijímateľom kompenzácií patria Mondi SCP Ružomberok (3,1 mil. eur), CRH Slovensko (2,3 mil. eur), Železiarne Podbrezová (2 mil. eur) a ďalší. Kompletný zoznam firiem nájdete v tabuľke nižšie. Vyplatenie kompenzácie je podmienené preukázaním zápisu v Registri partnerov verejného sektora.

Mohlo by vás zaujímať