Štát podporí výstavbu domov s takmer nulovou potrebou energie

6. 8. 2019

Ministerstvo dopravy a výstavby prispeje na výstavbu rodinných domov s takmer nulovou potrebou energie. Záujemcovia môžu získať dotáciu vo výške 8000 eur.

Zdroj: Freepik

Ministerstvo dopravy a výstavby vyhlásilo 1. augusta 2019 výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku na rodinný dom s takmer nulovou potrebou energie . Žiadosti bude možné podávať od 2. septembra 2019 od 8:00 hod do 31. októbra 2019 alebo naplnenia limitu 500 žiadostí.

Podľa európskej legislatívy budú musieť po 31. decembri 2020 všetky nové budovy dosiahnuť úroveň výstavby s takmer nulovou potrebou energie, t. j. ich primárna energia má byť v energetickej triede A0. Takmer nulové alebo veľmi malé množstvo energie potrebné na užívanie takej budovy sa musí zabezpečiť efektívnou tepelnou ochranou a vo vysokej miere energiou dodanou z obnoviteľných zdrojov.

Nový príspevok na rodinný dom má v predstihu motivovať vlastníkov k ich výstavbe. Ministerstvo avizovalo, že v prípade veľkého záujmu o príspevok je pripravené vyhlásiť ešte v tomto roku ďalšiu výzvu s rovnakým zameraním.

Výška dotácie je pri splnení zákonných podmienok stanovená na 8 000 eur. Oprávnenými žiadateľmi sú majitelia domov, ktorých právoplatné kolaudačné rozhodnutie bolo vydané po 31. decembri 2014. Celková podlahová plocha domu nesmie presiahnuť 200 m2 a dom sa musí využívať výlučne na bývanie.

Ďalšou podmienkou je, že na obstaranie domu nesmela byť poskytnutá podpora z prostriedkov Štátneho fondu rozvoja bývania a na dom nebol poskytnutý ani príspevok v predchádzajúcich výzvach.

Bližšie informácie o predmetnom príspevku nájdete na tejto webstránke.

Mohlo by vás zaujímať