Štát dolaďuje podmienky na podporu elektromobility

2. 5. 2019

Akčný plán rozvoja elektromobility sa už onedlho dočká konkrétnych opatrení aj v praxi. Chystaná novela zákona o poskytovaní dotácií v kompetencii MH SR je predzvesťou vyhlásenia nových dotačných programov. Poznáme podrobnosti. 

Zdroj: Freepik

Štát upravuje legislatívne prostredie na podporu nákupu elektrických áut a plug-in hybridov, ako aj budovania infraštruktúry pre alternatívne palivá. Vláda v marci 2019 schválila Akčný plán rozvoja elektromobility v Slovenskej republike. S cieľom vytvoriť podmienky pre jeho implementáciu sa pripravuje ďalšia novela zákona o poskytovaní dotácií v kompetencii ministerstva hospodárstva, ktorá bola v apríli predložená na pripomienkovanie.

Návrh zákona napríklad spresňuje okruh oprávnených prijímateľov dotácií. Na nákup nových vozidiel, ktoré využívajú alternatívne palivá, budú môcť získať dotáciu fyzické osoby (podnikatelia i nepodnikatelia), právnické osoby alebo samosprávy. Jednou z podmienok je povinnosť poberateľa zapísať vozidlo do evidencie a prevádzkovať ho minimálne štyri roky od poskytnutia podpory, čo má pravdepodobne zabrániť špekulatívnym nákupom.

Predložený materiál naznačuje aj intenzitu dotácie. Hoci výšku podpory a podmienky budúceho programu zatiaľ nepoznáme, už teraz je zrejmé, že podpora na nákup elektromobilu by nemala presiahnuť 25 % z celkovej obstarávacej ceny vozidla. Účinnosť zákona sa navrhuje od 15. októbra 2019, z čoho môžeme usudzovať, že vyhlásenie dotačného programu je naozaj otázkou najbližších mesiacov.

Jedným z pripravovaných a očakávaných opatrení v rámci akčného plánu je taktiež podpora budovania infraštruktúry pre alternatívne palivá. Pracovný materiál, ktorý obsahuje detaily podpornej schémy, máme k dispozícii.

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať