Stará budova ministerstva hospodárstva prejde rekonštrukciou

25. 9. 2019

V budúcom roku sa spustí komplexná rekonštrukcia niekdajšieho sídla rezortu hospodárstva. Vláda odsúhlasila projekt za takmer 25,5 milióna eur.

Zdroj: Freepik

Komplex budov na Mierovej ulici v Bratislave, kde do septembra 2017 sídlilo ministerstvo hospodárstva, prejde rozsiahlou rekonštrukciou tak, aby mohol neskôr ďalej slúžiť pre vlastnú potrebu rezortu a pre potreby jeho podriadených organizácií. Aktuálne si ministerstvo prenajíma priestory v areáli SPP.

Realizáciou investície sa má zvýšiť počet pracovných miest v administratívnom komplexe zo súčasných 440 na 634. Budovy po rekonštrukcii musia spĺňať platné technické normy a dosiahnuť energetický certifikát v kategórii B.

Rekonštrukcia budov by mala stáť takmer 25,5 milióna eur a prebiehať v rokoch 2020 – 2022. Najviac peňazí – odhadom 16,4 milióna eur – pôjde na stavebné práce. Ďalších 4,5 milióna eur je vyčlenených na technologickú časť. Rezort počíta aj s rezervou vo výške 2,1 milióna eur.

Ministerstvo si vlani nechalo vypracovať aj návrh koncepcie projektu garantovaných energetických služieb pre túto budovu. V rámci nej sa mali identifikovať opatrenia na zníženie energetickej náročnosti objektu, podrobne analyzovať spotreba a potenciál úspor energie, vyhodnotiť očakávané nákladov a prínosy realizácie opatrení touto metódou atď.

Spustenie obstarávania skomplikoval najmä proces vysporiadania pozemkov a tiež sumarizácia nekompletnej stavebnej dokumentácie. Aj preto v auguste ministerstvo navrhlo použiť vyčlenené a zatiaľ nevyčerpané peniaze na rekonštrukciu v objeme takmer 11 miliónov eur spolu s nevyužitými investičnými stimulmi vo výške 12 miliónov eur ako príspevok do Národného jadrového fondu.

Vláda dnes ministerstvu odsúhlasila spustenie obstarávania. Súhlas je potrebný pri všetkých výdavkoch štátneho rozpočtu na obstarávanie stavieb a zmien dokončených stavieb, ktorých obstarávacia cena je 3 320 000 eur a viac.

Mohlo by vás zaujímať