Spúšťa sa posudzovanie integrovaného plánu v rámci EIA

31. 7. 2019

Ministerstvo hospodárstva informovalo o začiatku procesu posudzovania vplyvov Integrovaného energetického a klimatického plánu (NECP) na životné prostredie. Trvať by mal do októbra.

Zdroj: Freepik

Termín pre predloženie stanovísk k samotnému oznámeniu o posudzovanom strategickom dokumente v rámci EIA, ktoré prebieha na ministerstve životného prostredia, sa blíži ku koncu. V ďalších fázach EIA sa určí rozsah posudzovania, predloží správa o hodnotení aj samotný NECP, ku ktorému sa môže verejnosť zo Slovenska aj susedných štátov vyjadriť pripomienkami aj formou konzultácií. Podľa zákona je tiež súčasťou procesu EIA vypracovanie nezávislého odborného posudku.

Ministerstvo hospodárstva (MH) očakáva, že environmentálne hodnotenie NECP bude prebiehať do októbra. Na jeseň chce rezort spustiť aj medzirezortné pripomienkovanie dokumentu. Na rokovanie vlády by sa mal predložiť v novembri. Do konca tohto roka je potrebné zaslať schválený integrovaný plán Európskej komisii.

MH v oznámení o strategickom dokumente okrem iného uviedlo, že „opatrenia zamerané na komplexný prístup k dekarbonizácii, podpore využívania OZE, zvyšovanie energetickej efektívnosti a znižovanie spotreby fosílnych palív budú mať jednoznačne pozitívny vplyv na kvalitu životného prostredia“. Zároveň však rezort dodal, že inovatívne energetické technológie, potrebné na transformáciu energetického systému čistej energie, budú podporované len v prípade splnenia odporúčaní a pripomienok z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie a rozhodnutí povoľujúcich orgánov.

Mohlo by vás zaujímať