SPNZ: Slovensko je v plnení emisných cieľov takmer v cieľovej rovinke

24. 9. 2019

Podľa plynárov je slovenská cesta znižovania skleníkových plynov účinnejšia než vo väčšine iných krajín EÚ. 
Zdroj: sféra, a.s.

Slovenský plynárenský a naftový zväz (SPNZ) zdôrazňuje, že nielen obnoviteľné zdroje, ale aj plyn môže zohrať dôležitú úlohu v boji proti klimatickej zmene. „Zemný plyn dokáže takmer okamžite vylepšiť, už tak vynikajúci emisný profil slovenskej energetiky, a to nahradením uhoľných zdrojov tepla a elektrickej energie,“ povedal Jerguš Vopálenský, expert SPNZ, ktorý zároveň pôsobí v spoločnosti  SPP-distribúcia, kde má na starosti rozvoj sieťového obchodu.

Z pohľadu dekarbonizačných záväzkov je SR takmer v cieli. „Od roku 1990 znížilo emisie skleníkových plynov o viac než 40%, najviac v sektore energetiky a to až o neuveriteľných takmer 60%. Naopak len zanedbateľne sme znížili emisie v priemysle a doprave.“ 

Slovensko má už dnes jednu z najmenej emisných energetík v EÚ. K upevneniu tejto pozíciu dôjde po ukončení ťažby uhlia na hornej Nitre. Podľa predpovede plynárov bude Slovensko na šiestom mieste v EÚ. V európskom rebríčku by tak nechalo za sebou aj také krajiny ako Nemecko. „Práve Nemecko ukazuje paradox. Hoci zvyšuje podiely obnoviteľných zdrojov, ich emisie skleníkových plynov neklesajú a svoj emisný cieľ pre rok 2020 nesplnia,“ doplnil.

SPNZ považuje z pohľadu Slovenska za dôležité dokončiť nízkouhlíkovú transformáciu energetiky nahradením uhoľných zdrojov tepla a elektriny. V ďalšom období by malo byť cieľom pokles uhlíkových emisií, ktorý sa dosiahne znižovaním energetickej náročnosti hospodárstva, predovšetkým v sektore priemyselnej výroby, kde SR v rámci EÚ zaostáva.

„V doprave sú ďalšie rezervy pri znižovaní emisií. Dôraz by sa mal klásť na nízkouhlíkovú dopravu s využitím alternatívnych palív, elektriny a stlačeného zemného plynu (CNG). Podporu si zaslúžia aj projekty testujúce vodík a biometán, ktoré môžu využiť existujúcu infraštruktúru. V neposlednom rade vnímame ako dôležité viesť občanov a spoločnosť k ohľaduplnosti k životnému prostrediu a k správnym spotrebiteľským návykom,“ uzavrel.

Poznámka: spoločnosť sféra, a.s. je členom SPNZ. 

Mohlo by vás zaujímať