Slovnaft plánuje postaviť nový závod na výrobu vodíka

6. 11. 2020

Bratislavská rafinéria chce do prvej polovice roka 2023 vybudovať novú jednotku na produkciu vodíka. Dôvodom sú rastúce kapacitné nároky na výrobu vodíka a plánované ukončenie prevádzky technicky zastaraného komplexu. 

Zdroj: Slovnaft, a.s.

Spoločnosť Slovnaft je už v súčasnosti najväčším výrobcom vodíka na Slovensku. Súčasný objem produkcie v rámci závodu už kapacitne nie je dostačujúci v kontexte realizácie aktuálnych a budúcich projektov podľa skupinovej stratégie. Bratislavská rafinéria plánuje vo svojom areáli vo Vlčom hrdle postaviť nový moderný závod na výrobu vodíka, ktorý umožní odstaviť technicky zastaranú jednotku. Spustenie do prevádzky sa očakáva v roku 2023.

Budúcnosť vo výrobe zeleného vodíka vidí aj EÚ. „V transformačnej fáze môžu zohrať dôležitú úlohu také spoločnosti ako Slovnaft,“ zdôraznil Gabriel Szabó, viceprezident materskej skupiny MOL pre Downstream na konferencii Vodíková budúcnosť Slovenska.

Potreba vyššej produkčnej kapacity vodíka pramení jednak z toho, že rafinéria spracúva ruskú ropu typu REBCO s vysokým obsahom síry, ako aj zvýšenia flexibility na meniacom sa trhovom prostredí petrochemických a rafinérskych produktov. Nová prevádzka HPP3 bude umiestnená v centrálnej časti priemyselného areálu. Po spustení bude jestvujúca prevádzka HPP1, ktorá funguje od roku 1990 a je technicky nevyhovujúca, do 3 až 6 mesiacoch zakonzervovaná. Ich súbežná prevádzka nie je v pláne. Hodnota investície nebola zverejnená

Technický proces výroby vodíka v novom závode

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať