Slovensko a Maďarsko si v prípade plynovej krízy pomôžu

26. 11. 2019

V prípade zastavenia tranzitu cez Ukrajinu pomôže chýbajúce kubíky plynu nahradiť plynovod medzi Slovenskom a Maďarskom. Na kompresorovej stanici vo Veľkých Zlievcach sa na tom dohodli ministerské delegácie oboch krajín. 

Zdroj: MH SR

Neočakávané zatvorenie plynových kohútikov začiatkom roku 2009 poškodilo povesť nielen ruského Gazpromu, ale aj plynárenstva ako takého, ktoré sa napriek obrovskému úsiliu a  intenzívnej gas advocacy celého odvetvia nepodarilo úplne resuscitovať. Odvtedy pred každou zimou nasleduje takmer identický scenár. Minister hospodárstva sa postaví pred kamery a ubezpečí národ, že v budúcej sezóne nám plynová kríza nehrozí. Tento rok je však špecifický tým, že končiaca zmluva o preprave medzi Ruskom a Ukrajinou dáva reálne dôvody na obavy.

Trilaterálne rokovania v zostave Gazprom, Naftogaz a Európska Komisia, ktoré vedie dosluhujúci eurokomisár pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, zatiaľ nepriniesli želané výsledky. Jadrom sporu sa javí byť napríklad dĺžka nového kontraktu. Kým Naftogaz preferuje dlhodobú zmluvu, Gazprom nedávno navrhol zmluvu s platnosťou na jeden kalendárny rok. Politickú výbušnosť rozhovorov možno sledovať aj na sociálnych sieťach, kde si aktéri vymieňajú priam bizarné správy. Naftogaz napríklad uviedol, že Gazprom žiada komunikovať výlučne faxom.

Naftogaz včera (25. 11.) informoval, že odmietol poslednú ponuku ruského dodávateľa plynu a trvá na tom, aby bolo akékoľvek riešenie v súlade s legislatívou EÚ a návrhom, ktorý predložila Európska komisia. Trojstranné rokovania by mlai pokračovať začiatkom decembra.

Obchodníci sa však na krízový scenár pripravili v dostatočnom predstihu, o čom svedčia naplnené podzemné zásobníky aj rozsiahle dodávky LNG. Za viac než dekádu sa totiž mnohé zmenilo. Realitou je diverzifikácia zdrojov, nové prepravné trasy a technické vylepšenia plynárenských interkonektorov.

Rozhodujúce objemy plynu môžu vďaka spomenutým opatreniam prúdiť na Slovensko aj v smere z Česka či Rakúska. Jednou zo zásadných zmien bola takisto výstavba prepojenia s Maďarskom, ktoré bolo sprevádzkované v roku 2015. Minister hospodárstva SR Peter Žiga sa v pondelok stretol s Péterom Szijjártóm, ministrom zahraničných vecí Maďarska, na kompresorovej stanici vo Veľkých Zlievcach, aby informovali o tom, že obe krajiny si v prípade vzniku mimoriadnej situácie pomôžu.

„Samozrejme, v prípade, že budeme vedieť susedovi pomôcť, tak dnes sme sa dohodli, že ak jedna alebo druhá strana o to požiadajú, vyjdeme si v ústrety,“ uviedol pre TASR Žiga. V  priebehu pár mesiacov by sa v súvislosti s plynovým prepojením oboch krajín mohlo podpísať memorandum.
Zdroj: MH SR

Dĺžka potrubia je 113 kilometrov. Z toho iba 19 km sa nachádza na slovenskej strane a sú spravované domácim prepravcom Eustream. Zástupca spoločnosti Peter Hlušek na nedávnej konferencii ENERGOFÓRUM® pripomenul, že prepojenie v poslednej dobe zažíva renesanciu. Maďarskú časť plynovodu prevádzkuje Földgázszállító Zrt (FGSZ) patriaca pod štátny MOL. 

Hoci v prvých rokoch od svojho spustenia bolo potrubie väčšinu času prázdne, záujem obchodníkov o kapacity kontinuálne rástol. Už analýza inštitútu REKK dokázala, že existencia plynovodu spôsobila pokles cien zemného plynu v Maďarsku. Zvyšujúci sa komerčný význam plynovodu podnietil FGSZ, aby urobil technické opatrenia, vďaka ktorým bude pevná prepravná kapacita dostupná aj v smere z Maďarska na Slovensko. Prepravná kapacita by mala od začiatku budúceho roka v obidvoch smeroch stúpnuť na 7 miliárd kubíkov ročne.

Prepravcovia plynu však zvažujú ďalšie rozširovanie kapacity. Pevná prepravná kapacita by sa podľa najnovšej aktualizácie v desaťročnom pláne rozvoja sústavy Eustream mala od roku 2023 v obidvoch smeroch dostať na úroveň 14,65 milióna metrov kubických plynu denne. Realizácia a uvedenie projektu do prevádzky bude závisieť od dopytu trhu po danej kapacite na základe vývoja situácie v oblasti Čierneho mora spojenej s projektom ťažby plynu a tiež od ďalšieho rozvoja plynovodu TurkStream.

Mohlo by vás zaujímať