Slovenské elektrárne: Prvé dividendy by sme akcionárom mohli vyplatiť v roku 2026

7. 5. 2019

Podľa realistického scenára bude zavezené palivo do tretieho bloku v Mochovciach v marci 2020. O situácii na stavbe, obštrukciách aktivistov, ale aj financovaní projektu a budúcom vyplácaní dividend hovoril na hospodárskom výbore šéf Slovenských elektrární Branislav Strýček a minister hospodárstva Peter Žiga. 

Zdroj: sféra, a.s.

Na rokovaní Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti sa v pondelok (6.5.) hovorilo o príčinách zmien v projekte dostavby tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Minister hospodárstva Peter Žiga na úvod svojho vystúpenia zopakoval, že doterajšie ,„výsledky hovoria o vysokej odolnosti stavby.“ V prípade, že by bola akýmkoľvek spôsobom spochybnená bezpečnosť prevádzky nových blokov, elektráreň podľa neho určite nebude spustená.

K nedávnym zmenám v harmonograme spustenia tretieho bloku sa prišiel vyjadriť aj generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE) Branislav Strýček. „Náš predpoklad, ten najpesimistickejší, je marec 2020. Optimistickejší, kedy by došlo k tomu, že prvostupňové rozhodnutie Úradu jadrového dozoru by nebolo napadnuté zo strany aktivistov z Rakúska, je zavezenie paliva v novembri 2019,” informoval šéf elektrární o možných scenároch.  

Dokončenie blokov si vyžaduje injekciu 270 miliónov eur. „Projektový tím žiadal navýšenie rozpočtu o 390 miliónov eur. Manažment, ako aj majoritní akcionári považujú toto číslo za excesívne,“ dodal s tým, že navýšenie na úrovni 270 miliónov eur je dosiahnuteľné.

V diskusii spresnil, že výsledné skresanie sa týka personálnych nákladov a predovšetkým uzatvárania dodatkov s dodávateľmi. „Samozrejme bude to závisieť aj od efektívnosti prevedenia všetkých týchto krokov,“ pripustil. „Treba si uvedomiť aj to, že teraz sme od týchto dodávateľov trochu závislí. Aj oni vedia, že idú do finále a potom už pre nich toľko práce nebudeme mať. Je preto otázne, do akej miery budeme úspešní," doplnil. 
Zdroj: sféra, a.s.

Spustenie štvrtého bloku by malo nasledovať presne o rok neskôr. „Verím, že v licenčnom procese budú zúčastnené strany racionálnejšie. Keď budú vidieť, že tretí blok generuje elektrinu bezpečne a naozaj tam nie je šanca na zastavenie zavezenia paliva, mohlo by sa nám to podariť v tomto alebo skoršom termíne.“

Minister hospodárstva prezentoval stanovisko štátu. „Trváme na tom, aby dodatočné náklady znášal v plnej miere väčšinový akcionár,“ zdôraznil Peter Žiga s dodatkom, že k ďalšiemu stretnutiu akcionárov SE by malo prísť do desiatich dní, počas ktorých má priestor na kreativitu. „Očakávame zo strany väčšinového akcionára, že príde s konkrétnymi návrhmi riešení o tom, akým spôsobom sa chce vysporiadať aj s termínmi, aj s rozpočtom.“ 

V súčasnosti prebieha na stavenisku v Mochovciach proces veľkej revízie. Po jeho ukončení dôjde k zavezeniu paliva do reaktora, čím sa začne fyzikálne spúšťanie. Horúca skúška bola úspešná, ale trvala dvojnásobne dlhšie než sa očakávalo. Po úpravách v projekte žiada vláda vyvodenie zodpovednosti. Podľa Strýčka budú zmeny oznámené v najbližších týždňoch.

„Dôjde k výrazným zmenám v tíme, ktorý dnes riadi stavbu.“ Hoci budú padať hlavy, Strýček meškanie nevidí fatálne. „Dôležité je, že horúca hydroskúška nepotvrdila závažné problémy. Aj preto máme z rakúskej strany taký obrovský tlak. Pochopili, že moment zavezenia paliva sa blíži. Tlak sa zväčšuje – očakávame, že to bude len horšie.“

Šéf SE sa pustil do vysvetľovania dôvodov ôsmich mesiacov trvajúceho meškania. Horúca hydroskúška sa podľa neho začala o jeden mesiac neskôr kvôli potrebe vykonania čistiacich prác. Ďalším dôvodom časového sklzu mala byť aktivácia požiarneho systému počas horúcej hydroskúšky, ktorý reagoval na prach nachádzajúci sa vo vzduchotechnike. Toto spôsobilo omeškanie o ďalších jeden a pol mesiaca oproti plánovaným termínom. „Systém je nastavený tak, že máte plyn, ktorý vytesňuje kyslík z miestnosti. Tento plyn sa minul a trvalo reálne 28 dní, kým sme ho zohnali, lebo to nie je plyn, ktorý by mala nejaká dodávateľská firma v tom objeme, ktorý sme my potrebovali,“ priznal Strýček.
Zdroj: sféra, a.s.

Ako ďalší dôvod meškania uviedol odchod hlavného dodávateľa stavebnej časti, spoločnosti Strabag, vo februári 2018. „Dodnes s ním nie sme vyrovnaní a trvalo dosť dlho, kým sme mohli začať hľadať náhradníkov. Dnes máme štyroch dodávateľov, ktorí realizujú stavebnú časť. To sú ďalšie dva mesiace.“

K tomuto sklzu možno podľa Strýčka predpokladať aj ďalšie dva mesiace, ktoré trvá proces miestneho zisťovania. Ďalšie dva mesiace sa bude čakať na právoplatnosť prvostupňového rozhodnutia ÚJD. „Polovicu času, ktorý deklarujeme ako potenciálne posunutie zavezenia paliva nie je spôsobené tým, čo by sa na stavbe dialo, ale tým, čo očakávame, že sa bude diať.“.

Ak by prvostupňové rozhodnutie ÚJD nadobudlo v novembri 2019 právoplatnosť, možno očakávať, že bude opätovne napadnuté zo strany rakúskych aktivistov z organizácie Global 2000. „Budú potrebné ďalšie štyri mesiace, kým ÚJD pripraví rozklad rozhodnutia a upovedomí všetkých účastníkov. Dostávame sa na koniec marca 2020, kedy bude môcť byť palivo zavezené,“ ozrejmil pravdepodobne najrealistickejší scenár Strýček.

Šéf SE zároveň vyslovil prognózu, že aj v tomto prípade bude prvostupňové rozhodnutie s najväčšou pravdepodobnosťou čeliť problému nedostatočnej ochrany pre pádom veľkého lietadla, podobne ako viackrát v minulosti. Aj preto sa ráta so sklzom 8 mesiacov. „Toto sú fakty, ktoré sme predtým nedostatočne konzervatívne zvažovali alebo sme boli presvedčení o zdravom rozume, že keď bol pád veľkého lietadla riešený už na toľkých platformách, nebude používaný ako dôvod na napadnutie rozhodnutia ÚJD,“ poznamenal.
Zdroj: sféra, a.s.

Spustenie štvrtého bloku by malo nasledovať presne o rok neskôr. „Verím, že v licenčnom procese budú zúčastnené strany racionálnejšie. Keď budú vidieť, že tretí blok generuje elektrinu bezpečne a naozaj tam nie je šanca na zastavenie zavezenia paliva, mohlo by sa nám to podariť v tomto alebo skoršom termíne.“

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu portálu.

Členstvom v platforme ENERGOKLUB® získate okrem prístupu k exkluzívnemu obsahu aj množstvo ďalších výhod.

Pridajte sa k nám!
Už máte prístup?

Mohlo by vás zaujímať