Slováci kontrolujú netesnosť parogenerátora v českej atómke

13. 8. 2019

Experti spoločnosti VUJE sa v týchto dňoch zúčastňujú na kontrole netesnosti parogenerátora na jednom z blokov českej atómovej elektrárne v Dukovanoch. Diagnostika prebieha pomocou špeciálneho manipulátora.

Zdroj: VUJE, a.s.

Manipulátor IRIS z dielne VÚJE sa využíva na kompletnú diagnostiku drobnej netesnosti na jednom z parogenerátorov na druhom výrobnom bloku JE Dukovany v Česku. Vďaka svojim vlastnostiam dokáže detailne zobraziť stav sledovaného materiálu na diaľku. Získané informácie môžu experti využiť na stanovenie ďalšieho postupu. Kontroly majú predbežne trvať niekoľko dní. Pripojenie bloku do sústavy sa aj kvôli tomu posunie na september. 

Technický nedostatok bol zaznamenaný počas pravidelných kontrol, ktoré sa štandardne uskutočňujú pred uvedením do prevádzky po pravidelných odstávkach na výmenu paliva.

Milimetrovú netesnosť na jednej z tisícok trubičiek teplovýmennej plochy v parogenerátore nebolo zložité nájsť. Výzvu v tomto prípade predstavuje skôr presná špecifikácia dotknutého miesta. Napriek tomu, že s podobným technickým nedostatkom sa pri projekte jadrovej elektrárne počíta, bez overenia bezchybného stavu nie je možné spustiť blok na vyšší výkon. Aj preto sa spoločnosť ČEZ ako prevádzkovateľ rozhodol využiť diagnostiku firmy VUJE.

Manipulátor IRIS využíva tzv. rotačné sondy. Pred použitím v dukovanskom parogenerátore je však  potrebné upraviť niektoré jeho časti vrátane softvéru. Následne prebehnú potrebné merania, ktoré sa vyhodnotia a určia ďalší postup. Tým sa spustí príprava procesu opravy. 

Manipulátor VUJE sa už dnes využíva v Temelíne. V budúcom roku má byť dodaný aj do Dukovian. Manipulátory dodáva VUJE aj pre VVER bloky v Maďarsku, Rusku a na Ukrajine.

K opätovnému spusteniu bloku v Dukovanoch dôjde po ukončení doplnkových kontrol a následnej oprave, ktorej dokončenie sa predpokladá na prelome augusta a septembra 2019. Nasledovať budú štandardné testy a skúšky spojené s uvádzaním bloku do prevádzky.

Jadrová elektráreň Dukovany, najstaršia na území ČR, je najväčším výrobcom elektriny v Česku. Do prevádzky bola spustená v roku 1985, odkedy vyrobila skoro 441 TWh elektriny.

Mohlo by vás zaujímať