SIEA: Na obľúbené tepelné čerpadlá pôjde viac peňazí

6. 6. 2019

Záujem o inštaláciu tepelných čerpadiel neutícha. V jedenástom kole projektu Zelená domácnostiam II vydala štátna agentúra SIEA celkom 341 poukážok. V júlovom kole sa rozpočet na tepelné čerpadlá zvýši na 1,5 milióna eur.

Zdroj: Freepik

Slovensko inovačná a energetická agentúra kvôli veľkému záujmu o inštaláciu tepelných čerpadiel navýšila sumy vyčlenené na nasledujúce dve kolá. „V kolách určených pre tepelné čerpadlá bude 9. júla 2019 k dispozícii 1,5 milióna eur a 3. septembra 2019 celkom 1 milión eur. Dôvodom ďalšieho navýšenia je, aby mali domácnosti možnosť inštalovať zariadenia na výrobu tepla dostatočne včas pred vykurovacou sezónou,“ povedala generálna riaditeľka SIEA Alexandra Velická. Využijú sa pritom všetky dostupné prostriedky v tomto roku, vrátane tých, ktoré sa nevyžili v iných kolách určených pre fotovoltiku a kotly na biomasu.

Celková podpora čerpadiel v piatich tohtoročných kolách prekročí päť miliónov eur. Aktuálne SIEA eviduje 851 platných poukážok na tepelné čerpadlá v celkovej hodnote 2,5 milióna eur.  

V pôvodnom harmonograme na rok 2019 boli prostriedky rozdelené rovnomerne medzi 4 podporované zariadenia s tým, že sa vyčlenené hodnoty priebežne upravia podľa dopytu a miery využitia už vydaných poukážok. Inštalácia tepelných čerpadiel je finančne náročnejšia, preto aj maximálny príspevok v ich prípade dosahuje 3 400 eur, čo je viac ako dvojnásobok oproti ďalším trom podporovaným zariadeniam. Z vyčlenených súm je tak možné podporiť menej inštalácií a kolá pri čerpadlách trvajú kratšie. Alokácia v hodnote 1 milión eur sa v 11. kole vyčerpala za necelé 4 minúty.

„Pri žiadosti je rozhodujúci čas, kedy domácnosti potvrdia záujem kliknutím na aktívny odkaz v doručenej e-mailovej správe. Keďže nie každý je rovnako počítačovo zdatný, od začiatku projektu sú v informačnom systéme nastavené minimálne časové limity pre každý z 5 krokov pri vypĺňaní žiadosti,“ uviedol Stanislav Jurikovič zo SIEA. Tí najrýchlejší preto môžu označovať takýto postup za nevýhodu. Preto ich chceme ubezpečiť, že podmienky sú pre všetkých rovnaké,“ doplnil komunikačný manažér. 

Najbližšie kolo projektu Zelenej domácnostiam II venované kotlom na biomasu bude vyhlásené 11. júna 2019. Podrobný harmonogram nájdete na oficiálnom webe

Mohlo by vás zaujímať