SEPS si nakupuje potrebnú elektrinu priamo na európskej burze

9. 7. 2020

SEPS sa nedávno stala účastníkom burzy EEX. Potrebnú elektrinu na krytie strát v prenosovej sústave a pre vlastnú spotrebu elektrických staníc si už nakupuje aj priamo. Snaží sa tak ušetriť náklady.

Zdroj: Freepik

Od júna si vie Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS) zaistiť elektrinu, ktorú potrebuje na krytie strát a spotrebuje v elektrických staniciach, priamo na európskej burze EEX, kde nakupuje na trhu s derivátmi. SEPS je prvým prevádzkovateľom prenosovej sústavy zo strednej a východnej Európy, ktorá je na tejto burze aktívna.

„Obstaranie elektriny na krytie strát bolo každoročne realizované výberovým konaním zverejňovaným na webovom sídle SEPS a v relevantných portáloch bez akéhokoľvek obmedzenia počtu účastníkov,“ uviedol pre informačný portál energoklub.sk vedúci komunikácie spoločnosti Norbert Deák.

Tradične na jar aj vlani vyhlásila SEPS výberové konanie na pásmové produkty pre nasledujúci rok, avšak neskôr ho zrušila. Ku koncu leta vyhlásila novú súťaž. V tomto výberovom konaní predložili cenové ponuky pre ročné pásmo tri firmy - ČEZ, Slovenské elektrárne a Slovenské elektrárne – energetické služby, a to vo veľmi podobnej výške od 53,55 €/MWh do 53,75 €/MWh.

„V rámci výberového konania na nákup elektriny na krytie strát na rok 2020 sme zaznamenali prípady, kedy cenové ponuky predkladané do výberového konania nekorešpondovali s aktuálnou cenou silovej elektriny na trhu s elektrinou. Pravdepodobne z dôvodu zvyšujúcej sa volatility na trhu s elektrinou si obchodníci ocenili riziko viazanosti ponuky, aj napriek snahe SEPS o minimalizáciu doby viazanosti ponuky na niekoľko hodín (absolútne minimum potrebné na schválenie výsledkov výberového konania v orgánoch spoločnosti),“ vysvetlil vedúci komunikácie SEPS.

Aktuálne sa napríklad cena elektriny na EEX pri týždenných produktoch v základnom pásme pohybuje okolo 30 - 40 €/MWh.

Dlhé prípravy

Keďže obchodníci si k cene samotnej elektriny pripočítavajú aj vlastnú maržu, SEPS sa rozhodla vyskúšať nákup priamo na burze, bez sprostredkovateľa. Spoločnosť si za týmto účelom nechala vyškoliť a certifikovať vlastných traderov.

„Rozhodnutie o vstupe SEPS na burzu s elektrinou za účelom nákupu elektriny na straty bolo schválené Dozornou radou spoločnosti dňa 19. 12. 2019. Následne spoločnosť SEPS začala s vykonávaním všetkých krokov potrebných pre vstup na burzu. Z objektívnych príčin, v dôsledku koronakrízy, došlo k zdržaniu pôvodne očakávaného termínu vstupu SEPS na burzu s elektrinou,“ dodal Deák.

Komplexné procesy súvisiace s clearingom, vybavením zábezpeky či podpisovými vzormi však podľa našich informácií zbrzdila aj neistota zástupcov európskej burzy v súvislosti s výmenou predstavenstva spoločnosti, ku ktorej došlo v polovici apríla. Pozitívom je, že SEPS sa podarilo vyrokovať dočasnú výnimku z platby ročného členského poplatku, ktorý by sa mal podľa zverejneného cenníka pohybovať okolo 30 tisíc eur. Aj v prípade platieb všetkých poplatkov by však mal nákup na burze podľa interných kalkulácii vyjsť firmu lacnejšie.

Účastníkmi EEX je ďalších sedem obchodníkov zo Slovenska a tiež prevádzkovateľ plynárenskej siete Eustream.

Mohlo by vás zaujímať