SEPS a ČEPS prehlbujú spoluprácu v oblasti výkonovej rovnováhy

7. 12. 2020

Prevádzkovatelia prenosových sústav v Česku a na Slovensku, spoločnosti ČEPS a Slovenská elektrizačná prenosová sústava (SEPS), sa dohodli, že budú užšie spolupracovať v oblasti obstarávania služieb výkonovej rovnováhy. Cieľom projektu je ďalší rozvoj energetických trhov v súlade s legislatívou EÚ.

Zdroj: Freepik

Spoločnosti ČEPS a SEPS prehĺbia vzájomnú spoluprácu v oblasti rozvoja trhu so službami výkonovej rovnováhy. Dohoda je výsledkom nedávneho rokovania členov predstavenstiev obidvoch firiem, ktorí sú zodpovední za dispečerské riadenie prevádzky prenosových sústav a energetický obchod. Výsledkom je vznik expertného tímu, ktorého náplňou bude v prvom kroku identifikácia vhodných oblastí pre spoločný rozvoj a následne návrh a implementácia riešení podľa požiadaviek európskej legislatívy. Projektový tím bude mať tiež za úlohu nastaviť spôsob zdieľania stanovísk oboch spoločností tak, aby sa ČEPS a SEPS mohli vzájomne podporovať pri presadzovaní cieľov na európskej úrovni.

SEPS kordináciu víta. „Teší ma, že sme sa s kolegom z ČEPS zhodli na spoločnom postupe, a to ako v oblasti rozvoja spolupráce a harmonizácie trhov s podpornými službami, tak na väčšej miere harmonizácie stanovísk oboch spoločností v regionálnych a európskych štruktúrach, ako napríklad CORE región či ENTSO-E, čo povedie k efektívnejšiemu presadzovaniu našich stanovísk,“ uviedol Michal Pokorný, člen predstavenstva SEPS.

Spoluprácu so spoločnosťou SEPS vníma český prevádzkovateľ prenosovej sústavy ako logický krok, vzhľadom k podobným trhovým pravidlám a pravidlám prevádzky, ktoré sú platné v obidvoch krajinách. „Európska legislatíva ukladá prevádzkovateľom povinnosť vytvoriť spoločný trh s regulačnou elektrinou v rámci projektov MARI a PICASSO. Je taktiež zrejmé, že ďalším krokom bude vytvorenie základov spoločného trhu s podpornými službami. Na tento krok chceme byť pripravení a ponúknuť spoločné riešenie ako jeden zo štandardov,“ poznamenal Pavel Šolc, člen predstavenstva spoločnosti ČEPS.

Mohlo by vás zaujímať